I v době sucha myslí v Sázavě na povodně. Nově je od velké vody ochrání valy a železobetonové zdi

18. září 2019 17:38

Centrum Sázavy by už neměla zaskočit velká voda. Povodí Vltavy představilo ve středu nová protipovodnová opatření. Domy v okolí řeky chrání valy a železobetonové zdi a v případě velké vody by mělo taky pomoct obnovené slepé koryto řeky. Investice za téměř 87 milionů korun má zajistit větší bezpečí 72 domů. 

Nové hráze kolem řeky Sázavy ochrání více než 200 obyvatel, 72 staveb a téměř 70 hektarů plochy města na pravém břehu a přes 28 hektarů na levém. Zabrání také rozlití vody z Dojetřického potoka. Součástí projektu byla i výstavba odlehčovacího ramene a instalace mobilních hrází.

Protipovodňová opatření v Sázavě

Práce začaly v březnu 2017 a skončily letos v srpnu. Původně měly být hotové loni, termín se ale posouval kvůli změnám stavby. Z celkových nákladů pokryla 46,4 milionu korun státní podpora, 35,4 milionu Kč investovalo Povodí Vltavy a 4,8 milionu přidalo město Sázava, které je navrhovatelem opatření.

Povodeň Sázavu naposledy výrazně postihla v roce 2006, kdy se hladina řeky zvedla zhruba o 4,8 metru a způsobila škody na majetku za pět milionů korun. Problémy se opakovaly v roce 2013, způsobily je vydatné deště.

Protipovodňová opatření v Sázavě
autor: Věra Hájková | zdroj: ČTK
Spustit audio