I v mrazivém počasí probíhají transporty zvířat bez problémů

7. únor 2012

Koncem ledna proběhl transport samce impaly do ZOO Erfurt a do Královédvorské ZOO přicestoval samec zebry damarské. V pondělí 6. února 2012 odcestovali do nového domova 2 samci buvolů pralesních a 5 psů ušatých. Díky profesionální práci oddělení výměny zvířat probíhají transporty bez problémů i v současném mrazivém počasí.

Ve dnech 25. a 26. ledna 2012 uskutečnilo oddělení výměny zvířat transport jednoho samce impaly jihoafrické do německé ZOO v Erfurtu a jednoho samce damarské zpět do Dvora Králové. Samec impaly byl naložen po celkové imobilizaci (uspání) v ranních hodinách ve středu 26. ledna a odvezen ve vytápěném voze do Erfurtu, kde bylo zvíře ještě navečer společně s kolegy z erfurtské ZOO vyloženo. Samec byl ihned po složení spojen se samicemi, které na něho čekaly v novém pavilonu pro africká zvířata. Bude ve stádě jako nový chovný jedinec.

Poslední snímky mláďat psů před odjezdem ze ZOO, jejich krmení ošetřovatelkou Jaroslavou Hofmanovou

Výměnou za tohoto impalího samce ZOO Dvůr Králové nad Labem obdržela hřebce zebry damarské, kterého oddělení výměn zvířat pro zkvalitnění chovu velmi dlouho shánělo. Zebra byla po imobilizaci naložena následující den ve čtvrtek do přepravní bedny Královédvorské ZOO. Tato akce byla náročnější než nakládka impaly ve Dvoře Králové, protože lidé z Erfurtu nemají tolik zkušeností jako dvorský tým, ale vše dobře dopadlo. Po celodenní jízdě byl hřebec navečer v pořádku složen v ZOO a po nezbytných zdravotních vyšetřeních bude zapojen do chovu.

Poslední snímky mláďat psů před odjezdem ze ZOO

Další zvířata opustila ZOO Dvůr Králové v pondělí 6. února 2012. Byli to dva mladí býci buvolů pralesních a pět odrostlých mláďat psů ušatých. Mláďata psů ušatých pokřtila 27. listopadu 2011 hudební skupina Schovanky. A co přejí hudebnice svým kmotřencům do nového domova? „Tak už to v životě chodí, že jednou „dítka vylétnou z rodného hnízda. Přejeme štěňatům, ať se jim v novém domově líbí a daří tak krásně jako dosud v ZOO ve Dvoře Králové.“

„Zvířata byla naložena v časných ranních hodinách do beden a čeká je téměř 1800 km dlouhá cesta do Arcachonu na jihu Francie, kterou absolvují ve speciálním, vytápěném voze pro přepravu zvířat. Na případné komplikace vzhledem k silným mrazům jsme velmi dobře připraveni, zejména díky našim dlouholetým zkušenostem s přepravou zvířat po celém světě,“ uvedl vedoucí výměny zvířat Zdeněk Bárta.

autor: JMys
Spustit audio