I ve druhé polovině srpna lze vysévat hrách

Hrách setý (Pisum sativum) je jednoletá popínavá rostlina z čeledi bobovitých, u nás se nejčastěji pěstuje hrách dřeňový a cukrový. Hrách není na půdu příliš náročný, upřednostňuje střední a lehčí nezaplevelené půdy. A vysévat ho můžeme i teď. Když budeme mít štěstí, dozraje. Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:

„Hrášek nemusíme vysévat jen na jaře. I ve druhé polovině léta, zejména pokud je deštivější počasí, je možné vysévat velmi rané odrůdy. V sortimentu jsou odrůdy dřeňového hrachu, které mají vegetační dobu okolo 50 dnů. To znamená, že bychom z nich ve druhé polovině října mohli sklízet lusky. Pokud by to nevyšlo, přišel hodně studený podzim, budeme mít aspoň kvalitní zelené hnojení na zarytí.

Hrášek je plodinou, která na jaře i na podzim snese teploty až k -5 °C. Aby vyrašil dříve, můžeme ho večer před setím namočit do vody. Jestliže má hrášek nějaký barevný obal, který ho má v zemi chránit před houbovými chorobami, osivo namáčíme a po vysetí důkladně zalijeme.

Hrách

Nesejeme do suché půdy. Pokud je záhon suchý, zalijeme ho dostatečně večer před výsevem, aby zem vodu přijala, nasákla, a do rána ‚přišla k sobě‘, nemazala se, nebyla blátivá.

K srpnovému výsevu je vhodný kupříkladu hrách setý dřeňový Oskar. Velmi raná odrůda s dlouhými asi 10 centimetrů dlouhými lusky, v nichž najdeme 10 až 12 velkých šťavnatých zrn. Dorůstá výšky 60 až 80 cm, rostliny jsou silné, bohatě olistěné, se světle zelenými listy.“

Čtěte také

Spustit audio