Il Virtuoso, Il Poeta

11. leden 2024

Německá houslistka Isabelle Faust natočila společně se souborem Il Giardino Armonico dva houslové koncerty Pietra Locatelliho. Hodnocení připravil Jindřich Bálek.

(…) Sám Locatelli byl označován za Paganiniho 18. století. Nahrávka obsahuje dobře vybavený booklet s muzikologickou studií i dvěma kratšími texty od interpretů. Isabelle Faust tu vysvětluj mimo jiné spojitost mezi Capricii od Locatelliho a od Paganiniho. (…) Nahrávka má vysoký standard souboru Il giardino armonico. Tento soubor vznikl už v roce 1985 a Giovannimu Antoninimu zjednal světovou slávu, mimo jiné také díky spolupráci se sopranistkou Cecílií Bartolli. Soubor se vyznačuje velkým smyslem pro barvu a vysokou technickou úrovní hráčů, v roce 2009 vystoupil na Pražském jaru a jeho diskografie už čítá kolem čtyřiceti desek. (…)

Spustit audio

Související

  • Chopin

    Mezinárodně uznávaný polský klavírista Rafal Blechacz natočil pro vydavatelství Deutsche Grammophon další desku s hudbou Fryderyka Chopina, v pořadí už čtvrtou.

  • Szymanowski

    Album klavírní hudby Karola Szymanowského v podání Krystiana Zimermana. Hodnocení připravil Jindřich Bálek.

  • Strauss/Gounod/Mendelssohn-Bartholdy

    Na podzim roku 2020 nahrál orchestr PKF – Prague Philharmonia pod taktovkou Emmanuela Villauma několik nahrávek. Ty jsou teď k dispozici na Spotify a vyšly také na CD.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.