Iljovi Kučerovi mladšímu se splnilo přání, jeho knihu pro děti načetl Marek Eben

5. únor 2023, aktualizováno

Spisovatel, publicista, rozhlasový moderátor a hudebník Ilja Kučera ml. u nás v rozhlase připravuje a moderuje pořady Noční proud a Divadlo pro vaše uši. Vydal několik románů, je autorem a spoluautorem pěti hudebních monografií a knih z prostředí hudebního divadla. Před rokem představil svou první knihu pro děti, Slůňadla. Nedávno získala audiopodobu.

„Slůňadla jsem původně zamýšlel jako ryze dětskou knihu,“ vzpomíná Ilja Kučera. „Při psaní se mi záměr začal tak nějak měnit pod rukama. Teď si neskromně myslím, že vznikla knížka příběhů, které by mohly pobavit a potěšit nejen děti, ale i jejich rodiče, alespoň tak, jak bavily a těšily mě, když jsem na nich pracoval,“ říká Ilja o své knize.

Už když Slůňadla psal, doufal, že vyjdou také jako audiokniha. A říkal si, že načíst je nemůže nikdo jiný, než Marek Eben. „Moc se mi líbilo, jak před lety načetl Medvídka Pú. To, že se Marka Ebena podařilo pro projekt získat, je pro mě velká radost a splněné přání.“

Ilja Kučera ml.

Hlavními hrdiny knihy jsou Slan, Slen, Slin, Slon a Slun, pět bráchů, kteří žijí v domku v šumavském Boubínském pralese. Díky obřím uším dovedou létat, choboty umějí proměnit v jakýkoliv nástroj, hudební nevyjímaje. A tak se svými přáteli medvědem Jindřichem Hradcem a moudrou sovou dokážou zachránit železničářskou slávu na Kubově Huti před partou loupežníka Šumvajze, dopravit zbloudilého delfína Bélatelepa z maďarského Balatonu na Jamajku nebo pro smutného pana učitele ze Srní postaví jazzovou kapelu. Příběhy slůňadel v tištěné podobě ilustroval akademický malíř Vojtěch Horálek.

V audioknize, kterou nedávno pokřtil režisér Jan Svěrák, dobrodružné příběhy šumavských slůňadel načetl Marek Eben v režii Jana Jiráně. Písně Iljova bratra Vladimíra (Ravena), které příběhy doprovázejí, nazpívali Jaroslava Kretschmerová, Jiří Lábus, Richard Tesařík, Jan Jiráň a Raven.

Knihu vydal Tebenas, její vydání podpořili Světluška, projekt Nadačního fondu Českého rozhlasu a auditorka Soňa Böhnelová.

Spustit audio