Ilustrátorka a spisovatelka Lucie Seifertová: Po Dějinách udatného českého národa chci udělat ještě světové dějiny

6. říjen 2022

Lucie Seifertová je česká ilustrátorka a spisovatelka, která pochází z Poděbrad. V roce 2003 získala za své „Dějiny udatného českého národa“ cenu Magnezia Litera za nejlepší dětskou knihu. O rok později (2004) byla v Národním muzeu 70 metrová zvětšenina této knihy a od té doby putuje tato výstava po celém Česku i po celém světě. Dějiny udatného českého národa se taky dostaly na televizní obrazovky v podobě 111 dílného seriálu. S Lucií Seifertovou natáčela Soňa Jindrová.

Ilustrátorka a spisovatelka Lucie Seifertová se narodila v roce 1969 v Poděbradech. Už jako dítě stále malovala, ale pro údajný nedostatek talentu ji nevzali ani do Lidové školy umění (dnes Základní umělecká škola):

„To je pravda, ale chodila tam moje sestra a já potajmu s ní. A s nařízením, že kdyby náhodou přišla kontrola, tak musím říct, že jsem jenom přišla sestru navštívit,“ popisuje s úsměvem Lucie a dodává: „Absolvovala jsem ale Střední odbornou školu výtvarnou Václava Hollara a Akademii výtvarných umění v ateliéru monumentální malby Jiřího Sopka, a za to jsem moc ráda.“

Dějiny udatného českého národa

Ilustrátorka a spisovatelka Lucie Seifertová

Její prvotinou byla v roce 1999 Tajemná Praha. Největší úspěchy zaznamenala její čtvrtá kniha - Dějiny udatného českého národa v roce 2003. Za toto leporelo získala Lucie Seifertová několik cen, např. Magnesia Litera a Zlatá stuha. O rok později knihu s manželem Petrem 'Panchem' Prchalem zvětšili do 70 metrového leporela. Výstava dodnes cestuje po celé republice a její anglická verze po celém světě. Byla v USA, Rusku, Bologni, Lucembursku… V České televizi vznikl v režii Pavla Koutského stejnojmenný 111 dílný animovaný seriál, s hlavním dabérem Jiřím Lábusem.

Pro Mendelovu univerzitu v Brně vytvořila Lucie knihu Gregor Johann Mendel a strastiplný příběh genů. I k této knize vznikla výstava, která např. v Bruselu otevírala historicky druhé předsednictví ČR v Radě Evropské unie. V současné době dílo cestuje po celém světě.

Lucie Seifertová tvoří také omalovánky, sešity s rébusy, pexesa apod. „Mám v hlavě takový velký projekt. Chtěla bych navázat na Dějiny udatného českého národa a udělat světové dějiny. Už mám něco připraveného, ale je to hodně práce, nebude to hned,“ říká o svých plánech Lucie.

S manželem Panchem (Petr Pancho Prchal, muzikant a skladatel) mají vlastní rodinné nakladatelství a dva syny Toníka a Péťu.

Spustit audio