Indická rajčatová polévka

Léto je v plném proudu a Apetýt přináší recept na aktuální polévku. Hlavní ingredienci pravděpodobně najdete na zahrádce.

Tento recept ale pochází z jižní Indie, bude tedy chutnat trošku jinak, než jste zvyklí.

Ingredience
  • 2 lžičky másla
  • 1 malá najemno nasekaná cibule
  • 250 g oloupaných a nasekaných rajčat
  • 1 l vody
  • 1 lžíce rajčatového protklaku
  • 4-6 čerstvých zelených listů kari
  • sůl
  • drcený římský kmín
  • čerstvě umletý černý pepř k dochucení
  • 3 stroužky pokrájeného česneku
  • ke zdobení:
  • nasekaný čerstvý zelený koriandr
  • 1 zelená chilli paprička (můžete vynechat)

Postup:

  1. Na polovině másla osmahneme drobně nakrájenou cibuli.
  2. Přidáme oloupaná a nasekaná rajčata a vaříme asi 5 minut.
  3. Smícháme vodu s rajčatový protlakem, přidáme cibuli a rajčata.
  4. Vhodíme lístky kari, ochutíme solí, římským kmínem a pepřem.
  5. Pod pokličkou na mírném ohni vaříme 5-7 minut.
  6. Na zbývajícím másle osmahneme pokrájený česnek. Směs vlijeme na vařící se polévku a hned stáhneme z ohně.
  7. Posypeme sekaným koriandrem a chili.
  8. Podáváme s trochou vařené rýže nebo bagetkou.

Tip: Pokud chceme polévku jemnější, můžeme ji těsně před podáváním rozmixovat.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

Karel Klostermann Ze světa lesních samot

Ze světa lesních samot

Koupit

Román klasika české literatury zobrazuje dramatické změny poměrů na česko-bavorském pomezí v posledním čtvrtletí 19. století, kdy ustálený životní řád "světa lesních samot" narušila živelná katastrofa.