Indický dirigent Debashish Chaudhuri je vášnivým sběratelem historických plnicích per

16. duben 2021

Debashish Chaudhuri se narodil v Kalkatě, ale láska k hudbě ho přivedla na studia dirigování do Prahy. Dnes tento sympatický Ind žije se svou českou manželkou Janou u Prahy. Vedle péče o rodinu a přípravu na koncerty věnuje svůj čas o zajímavému koníčku – sbírá a opravuje historická plnicí pera.

Debashish Chaudhuri je uznávaný indický dirigent, který studoval dirigování na Pražské konzervatoři a následně i na prestižní hudební akademii „Accademia Chigiana v italské Sieně“. Osud tomu chtěl, že při studiích poznal svou životní lásku, klavíristku Janu, a nakonec se s celou rodinou usadil v Řevnicích u Prahy. Už jako student navázal úzké přátelské vztahy s rodinou hudebního skladatele Antonína Dvořáka a nelze se divit, že svou bohatou tvůrčí činností podporuje mimo jiné i Hudební festival Antonína Dvořáka v Příbrami, kde je členem správní rady a často jako dirigent vystupuje.

Ve Středočeském kraji můžeme vliv dirigenta Debashishe Chaudhuriho vnímat i v Řevnicích, kde v místním Lesním divadle obnovil tradiční prvorepublikové koncerty. Pravidelně vystupuje s předními českými a zahraničními symfonickými orchestry a rád připravuje programy, které propojují indickou a evropskou kulturu. V lednu 2021 byl prezidentem Indie vyznamenán cenou Pravásí bhártíya samman, což je nejvyšší státní ocenění určené Indům žijícím dlouhodobě v zahraničí.

Dirigent Debashish Chaudhuri opravuje historická pera v čase, kdy se potřebuje odreagovat od studia hudby

Moudrá maminka a rady, které se vyplatily

Rád vzpomíná na svou maminku, která ho už od dětství vedla k tomu, aby si vedle hudby našel zajímavé koníčky. Od malička se mu líbila historická plnicí pera a kdykoliv měl čas, navštěvoval starožitnictví a sháněl stará pera, která si doma pečlivě schovával – i ta rozbitá. Ukázalo se totiž, že se mu budou v budoucnu velmi hodit.

Debashish Chaudhuri je totiž přesvědčen, že právě ručním psaním perem můžeme do textu vložil i své emoce a takto psané dopisy jsou proto cennější než texty psané v počítači a pouze podepsané. Navíc je to pro něj zajímavé i z hudebního hlediska. I slavní skladatelé psali kdysi své skladby rukou, nikoliv na počítači, jako dnes. Historická psací pera nás tak mohou propojit i s dobou, kdy slavná hudební díla vznikala. A tak, kdekoliv má koncertní vystoupení, pokud má chvilku času, vyráží do okolních krámků a uklidňuje se před koncertem nákupem zajímavých historických kousků.

Uznávaný dirigent nebo vyhledávaný restaurátor? Debashish Chaudhuri zvládne obojí

Debashish Chaudhuri si postupně vytvořil rozsáhlou a cennou sbírku. Ve své pracovně má uloženo pouze několik exponátů, které právě opravuje. Svá první plnicí pera se z nutnosti naučil i opravovat a postupně se tak zdokonalil, že je nyní jako vynikající restaurátor často kontaktován i od zahraničních sběratelů.

Debashish Chaudhuri a jeho oblíbená plnicí pera

V pracovně má množství šuplíků a poliček, kde má roztříděná stará pera podle typu i stáří. Často je používá pouze na náhradní díly. Protože dnes již neexistují výrobci náhradních dílů, podle starých katalogů si dokonce nechal vyrobit miniaturní soustruh a přístroje, na kterých si umí vyrobit náhradní díly, které již nejsou dostupné.

V době zákazu koncertů se originální koníček stal i velkou pomocí rodinného rozpočtu

V jeho sbírce najdete některé skutečné rarity – plnicí pera, se kterými se kdysi podepisovaly velké kupní smlouvy drahých luxusních vozů, nebo miniaturní zlacená pera, která zase patřila do dámských kabelek. Velmi uznává i staré české značky, které s oblibou renovuje.

Ostatně právě drobná práce na opravách vzácných plnicích per je pro něj relaxací mezi koncerty. A jak upřímně dodává – v současné situaci i důležitým příjmem. Čas karanténních opatření proto plně využil pro renovaci vzácných exponátů a rodině tak mohl zajistit obživu, i když jako umělec musel dočasně zcela zastavit svou koncertní činnost.

Spustit audio

Související