Indický dirigent Debashish Chaudhuri oživil tradici koncertů klasické hudby v Řevnici

27. srpen 2021

Uznávaný indický dirigent Debashish Chaudhuri říká s nadsázkou, že si ho Praha vybrala sama. Když se zajímal o studia dirigování v Evropě, nejlepší možnost se naskytla na pražské konzervatoři, která navíc odpověděla jako první. Dnes diriguje přední české a zahraniční orchestry, je členem správní rady Hudebního festivalu Antonína Dvořáka v Příbrami a v Lesním divadle Řevnice obnovil prvorepublikovou tradici koncertů vážné hudby.

Debashish Chaudhuri se narodil v Kalkatě, ale láska k hudbě ho přivedla do Prahy. Studoval dirigování na Pražské konzervatoři a následně i na prestižní hudební akademii Accademia Chigiana v italské Sieně. Jak s úsměvem říká, "Praha si mne sama vybrala."

Když se zajímal o možnost studií v Evropě, aby se zdokonalil v dirigování a naučil se evropskou hudbu, oslovil několik hudebních škol po celé Evropě. Pražská konzervatoř mu nabídla nejlepší podmínky a na jeho dotaz odpověděla jako první. Volba byla jasná. Tehdy ještě netušil, že se v Čechách usadí natrvalo. Nelituje.

Po zahraničním úspěchu se rozhodl žít s rodinou v Řevnicích

Na dirigentské soutěži v Lausanne v roce 2004 získal Chaudhuri 1. cenu. V následujícím roce se probojoval do finále nejprestižnější dirigentské soutěže ve francouzském Besanconu a stal se tak nejúspěšnějším Indem v historii soutěže.

Nakonec se s rodinou usadil v Řevnicích u Prahy. Pravidelně vystupuje s předními českými a zahraničními symfonickými orchestry a rád připravuje programy, které propojují indickou a evropskou kulturu.

V lednu 2021 byl prezidentem Indie vyznamenán cenou Pravásí bhártíya samman, což je nejvyšší státní ocenění určené Indům žijícím dlouhodobě v zahraničí.

Vliv Debashishe Chaudhuriho můžeme vnímat velmi silně i ve Středočeském kraji

Během šestiletého studia v Praze se nejen seznámil se svou budoucí českou manželkou Janou, ale při jedné příležitosti také s rodinou hudebního skladatele Antonína Dvořáka. K jeho vnukovi, Antonínu Dvořákovi III. měl vztah jako ke svému českému dědečkovi. Rád vzpomíná, jak jednou jako student k Dvořákům přijel na návštěvu a při klasickém „vepřo-knedlo-zelo“ společně probírali českou hudbu.

Rodina Antonína Dvořáka pro Debashishe Chaudhuriho znamenala velké a potřebné zázemí na studiích. Dostával od ní četné rady v hudební oblasti a mohl nahlédnout i do Dvořákových rukopisů a lépe se s jeho hudbou seznámit.

Dnes Debashish Chaudhuri svou bohatou tvůrčí činností podporuje mimo jiné i Hudební festival Antonína Dvořáka v Příbrami. Před několika lety byl pozván, aby dirigoval jeden z festivalových koncertů a po úspěšném provedení byl vnukem Antonína Dvořáka osloven, aby se stal členem správní rady.

Klasická hudba v lese má své kouzlo. V Řevnicích to věděli už za první republiky

Lesní divadlo Řevnice je známým místem, kde se koná mnoho kulturních akcí. Ať už divadlo, festivaly nebo koncerty. Právě Debashish Chaudhuri sem před čtyřmi roky vrátil i prvorepublikovou tradici orchestrálních a komorních koncertů vážné hudby. Vnímal zde jedinečné spojení hudby a kouzla přírody.

Velký zájem o „klasiku v lese“ se projevil už od prvního ročníku. Na další ročník koncertu „Filharmonie v lese“ v Lesním divadle Řevnice se můžete těšit příští neděli 5. září. V programu z hudby Antonína Dvořáka a španělského skladatele Pabla de Sarasate vystoupí houslista Václav Hudeček a pod taktovkou indického dirigenta Debashishe Chaudhuriho vystoupí Komorní filharmonie Pardubice.

Spustit audio

Související