Informační centrum Jaderné elektrárny Temelín sídlí v původně gotické tvrzi

21. únor 2014
Česko – země neznámá

Informační centrum Temelín sídlí v zámečku Vysoký Hrádek, který stojí v blízkosti jaderné elektrárny na území zaniklé obce Březí u Týna nad Vltavou. Zámeček je vlastně jediným pozůstatkem zaniklé obce.

Vysoký Hrádek, ve kterém Informační centrum Temelína sídlí, byl původně tvrzí. První zmínka o něm pochází z roku 1367. Roku 1805 byla gotická tvrz přestavěna na zámek. V roce 1948 byl zámek, ke kterému patřily i rozlehlé pozemky okolo a hospodářské příslušenství, zabaven státem poslední předúnorové majitelce. Využívalo ho pak místní JZD. Během jeho hospodaření byl zámeček zdevastován a byl mu dokonce odebrán status historické památky.

V roce 1994 byl Vysoký Hrádek odkoupen společností ČEZ od restituentů a opraven pro potřeby Informačního centra elektrárny. V Informačním centru se nachází rozsáhlá názorná expozice věnovaná fyzice, energii a jaderné energetice, včetně interaktivních modelů jaderné elektrárny Temelín, reaktoru a dalších typů elektráren (vodní, větrná).

Interiér informačního centra

Ve druhém patře je kinosál, kde se promítají kratší osvětové filmy a konají přednášky a kde je také umístěna mlžná komora. Návštěvníkům jsou k dispozici průvodkyně a průvodci. Telefonicky je možné domluvit exkurze.

Vysoký Hrádek je otevřen denně od 9 do 16 hodin, v červenci a srpnu od 9 do 17:30 hodin.


Zvětšit mapu

autor: Filip Černý
Spustit audio