Inkontinence přichází plíživě a postihuje ženy i muže

25. září 2019

Problém inkontinence je velmi diskrétní, ale trápí stále více lidí. Tyto zdravotní komplikace mohou značně komplikovat společenský i soukromý život a u postiženého mohou kromě diskomfortu vést i ke ztrátě sebevědomí. Inkontinencí jsou postižené nejen ženy, ale stále častěji také muži. Problémy přichází plíživě, jsou ale řešitelné.

V populaci je falešná představa, že inkontinence je problém stárnoucích žen. Opak je pravdou. Od věku 50 let se může objevovat jak u mužů, tak i u žen. Inkontinence může být i důsledek operačních zákroků na urogenitálním traktu a může v těchto situacích postihnout i mladší jedince. V některých případech je možné stav ještě vrátit do původního funkčního stavu, protože příčiny mohou být velmi banální, ale i vážné až život ohrožující.

Inkontinence se nikdy neobjeví ze dne na den

Inkontinence většinou nastupuje plíživě a postupně se zhoršuje. Často proto tyto problémy přehlížíme a neřešíme je s lékařem, což pouze zhoršuje daný stav. Pro jedince, které inkontinence postihne, jsou ale tyto zdravotní komplikace velmi frustrující. Inkontinence je přitom velmi častá a je i řešitelná. U žen je vždy nutné kompletní vyšetření urologické i gynekologické, aby se stanovila příčina problému.  Pokud se vyloučí možnost operace, nebo situace ještě není zralá k operačnímu řešení, lékař by měl pacientovi pomoci najít schůdné řešení.

Problém mohou významně vyřešit nejrůznější inkontinenční pomůcky

Dnes je na trhu výběr velmi kvalitních a diskrétních pomůcek, které je možné podle stupně inkontinence předepisovat ze zdravotního pojištění. Je na lékaři, aby po dohodě s pacientem  zvážil, která pomůcka je v daném stupni inkontinence nejvhodnější. Zvolenou a předepsanou pomůcku je ale nutné nejprve vyzkoušet v domácím prostředí, abychom měli jistotu, že je pro nás skutečně ideální. Jakmile získáte jistotu a s pomůckou se sžijete, začněte jí používat i v práci a na veřejnosti. Výrazně se tím zlepší komfort života, protože odpadne stres i strach ze společenských komplikací v dané situaci.

Spustit audio