Inkontinenci je možné řešit menším operativním zákrokem. Důležitá je prevence

22. září 2021

Problém inkontinence je velmi diskrétní, ale trápí stále více lidí. Tyto zdravotní komplikace mohou značně komplikovat společenský i soukromý život. Inkontinenci jsou ale postižené nejen ženy, ale stále častěji také muži. Problémy přichází plíživě, jsou ale řešitelné. Na výběr je velké množství různých inkontinenčních pomůcek a každý si jistě může vybrat tak, aby ho tyto problémy společensky neomezovaly.

V populaci je falešná představa, že inkontinence je problém stárnoucích žen. Opak je pravdou. Od věku 50 let se může objevovat jak u mužů tak i u žen. Inkontinence může být i důsledek operačních zákroků na urogenitálním traktu a může v těchto situacích postihnout i mladší jedince.

V některých případech je možné stav ještě vrátit do původního funkčního stavu, protože příčiny mohou být velmi banální, ale i vážné až život ohrožující.

Nejčastější důvody inkontinence – u žen a u mužů

U mužů jsou nejčastějšími důvody problémy s prostatou, především v podobě důsledků operací prostaty, kdy je postižen svěrač. U žen je naopak nejčastějším důvodem pokles dělohy, kdy tlačí na močový měchýř. Následkem se také může povolit svěrač a dochází k únikům moči při rychlých pohybech, poskakování nebo při chůzi do schodů. Inkontinence většinou nastupuje plíživě a postupně se zhoršuje.

Často proto tyto problémy přehlížíme a neřešíme je s lékařem, což pouze zhoršuje daný stav. Pro jedince, které inkontinence postihne, jsou ale tyto zdravotní komplikace velmi frustrující. Inkontinence je přitom velmi častá a je i řešitelná. U žen je vždy nutné kompletní vyšetření urogynekologické, aby se stanovila příčina problému.

Problém mohou vyřešit inkontinenční pomůcky

Možností řešení je menší chirurgický zákrok, kdy se operativně pomůže, aby inkontinence nebyla tak silná. Někdy se podaří, že zcela zmizí. Pomocí speciální pásky se drží močová roura lehce pozdvižená a tím se navrátí do svého původního tvaru. To následně pomůže svěrači, aby byl pevnější.

Pokud se vyloučí možnost operace nebo situace ještě není zralá k operačnímu řešení, lékař by měl pacientovi pomoci najít schůdné řešení. Dnes je na trhu výběr velmi kvalitních a diskrétních pomůcek, které je možné podle stupně inkontinence předepisovat ze zdravotního pojištění. Je na lékaři, aby po dohodě s pacientem zvážil, která pomůcka je v daném stupni inkontinence nejvhodnější.

Důležitá je i prevence

Hlavním řešením inkontinence je totiž především prevence. Velkým pomocníkem jsou tzv. Kegelovy cviky, které by měla cvičit preventivně především každá žena.

Pokud je již inkontinence rozjetá, léčí se obtížně. Pokud se sval pánevního dna posilují cvičením – tedy stahováním vnitřních pánevních svalů, je možné inkontinenci zcela zabránit nebo tento problém udržet na snesitelné úrovni.

Spustit audio

Související