Inspiraci pro napsání Kytice sbíral Karel Jaromír Erben v Podkrkonoší

20. únor 2014
Česko – země neznámá

V podhůří našich nejvyšších hor Krkonoš najdete půvabný kraj zvaný Podzvičinsko, jehož dominantou je – jak už název napovídá - vrch Zvičina (671 m. n. m.). V jeho okolí se rozprostírá malebná krajina s krásnými přírodními scenériemi a výhledy na stráně podkrkonošských svahů.

Vedle výjimečných přírodních krás tato oblast přitahuje zájem turistů také svými kulturně historickými památkami a rázovitou lidovou architekturou. Při putování podzvičinským krajem se můžete projít i naučnými stezkami. Jedna z nich – stezka Karla Jaromíra Erbena - vede návštěvníky městečkem Miletín a jeho okolím. Tedy krajinou, která Karla Jaromíra Erbena inspirovala a kterou rád chodíval.

Trasa začíná u rodného domku spisovatele a seznamuje s jeho životem a dílem. Na trase dlouhé přibližně 5 kilometrů je 10 zastavení, na kterých najdete třeba sochu Polednice, další zastavení se jmenuje popraviště podle svého skutečného účelu. Události právě tohoto místa Erbena inspirovaly k napsání balady Dceřina kletba, jinde zase u dřevěné sochy jezdce na koni „Hoj jede z lesa pán“ si můžete připomenout verše další básně z Kytice.

Naučná stezka K. J. Erbena - 4. zastavení: Hoj jede z lesa pán (ze sbírky Kytice)

Dojít můžete až na nedaleký vrch, už zmíněnou Zvičinu, kde stojí rozhledna a kostelík. Ze Zvičiny je krásný výhled jak na okolí Miletína a Pecky se středověkým hradem, tak na druhé straně na Labské údolí a Krkonoše. Při návštěvě kraje Karla Jaromíra Erbena určitě neminete cukrárnu na náměstí v Miletíně s vyhlášenou pochoutkou - modlitbičkami. Historie jejich výroby sahá i do Erbenovy přízně.


Zvětšit mapu

Spustit audio