Intervaly pražské MHD se od pondělí u tramvají zkrátí. Metro pojede ve špičce každé dvě minuty

12. únor 2023 10:51

Pražské metro a tramvaje pojedou od pondělí 13. února v kratších intervalech. Od začátku roku jezdí kvůli nižšímu počtu cestujících podle tzv. poloprázdninových řádů. Podle nich budou jezdit až do pondělí 27. února již pouze autobusy MHD. 

"Metro bude od pondělí jezdit opět v těch nejkratších intervalech ve špičkách, tedy každých 150 sekund na lince A, 140 sekund na lince B a 117 sekund na lince C. Tramvaje budou jezdit ve špičkách také častěji,“ uvedl mluvčí společnosti ROPID Filip Drápal.

„U páteřních linek 9, 17 a 22 se zkracuje interval z pěti na čtyři minuty a u všech ostatních tramvajových linek z poloprázdninových deseti minut na osm minut,“ dodal.

Intervaly se až do 27. února nebudou zkracovat v případě autobusů. Důvodem je výluka tramvají na Podolském nábřeží, která potrvá od 1. dubna do 15. května. Vzhledem k tomu, že bude třeba nahradit tramvaje autobusy, je nutné zajistit, aby řidiči na konci roku nepřekročili limity povolených přesčasů, které v tom období pravidelně nejvíce nasbírají.

„Je tak výhodnější ponechat mírně prodloužené intervaly na některých linkách a snížit potřebu řidičů teď v únoru, kdy podle přepravních průzkumů využívá pražské autobusy o 100 000 až 150 000 cestujících každý den méně než na zmíněném konci roku,“ vysvětlil Drápal.

zdroj: ČTK
Spustit audio