Iva Holmerová: Opatření jsou na místě. Ale styl komunikace je vojenský dril a zastrašování

9. říjen 2020

Je potřeba lidem trpělivě vysvětlovat, proč se mají chránit a v čem je to pro ně dobré, míní gerontoložka Iva Holmerová.  

Restrikce proti koronaviru se zpřísňují, nejen v České republice. Česká vláda vyhlásila nová opatření a zavřená jsou divadla, kina, sportoviště a mnohé další provozy. Gerontoložka Iva Holmerová se domnívá, že opatření je třeba respektovat. Musíme chránit sebe a své blízké, říká na úvod rozhovoru o důsledcích epidemie. 

Čtěte také

Domnívá se však, že vláda tyto kroky nešťastně interpretuje. Děláme prapodivné kotrmelce, nyní se nám přikazuje. Za vysvětlením je vojenská dikce a zastrašování,“ pokračuje Holmerová. „Lidé to neblaze nesou.“ 

Lidé by měli vědět, co čísla znamenají

Iva Holmerová

Domnívá se, že efektivnější by bylo poskytnout čísla a vysvětlit srozumitelným způsobem, co znamenají. „Nezpůsobovat paniku údaji, kterým nikdo nerozumí,“ pokračuje. „Je potřeba říct: prosím vás chraňte se.“ 

Infekce je problém

Preventivní opatření jsou přitom levná a efektivní. Podceňujeme výchovu ke zdraví. Lidé si myslí, že infekce nepředstavují problém, ale my z praxe víme, že to tak není,“ říká na Dvojce. Současnou situaci vnímá jako nešťastnou. „Myslím, že jsme ji podcenili,“ uzavírá téma v pořadu Jak to vidí..

Další témata rozhovoru: spor lékařů o proticovidové restrikce.  

Spustit audio

Související