Iva Hüttnerová pro vás má recept na domácí jitrocelový sirup

Kdysi se mu říkalo král cest a dnes se na něj neprávem zapomíná. Jitrocel je jednou z letních lučních bylinek, která určitě stojí za povšimnutí.

Čerstvě utržený výborně ulevuje od svědění po štípnutí hmyzem nebo při drobných poraněních kůže. Můžete z něj vyrobit domácí mast na popáleniny a hemeroidy nebo masku na zklidnění pleti. A naše babičky nedaly dopustit na jitrocelový sirup. K jeho výrobě stačí tři hrsti čerstvého jitrocele a dva šálky pískového cukru. Do čisté sklenice vrstvěte střídavě cukr a jitrocel, dokud ji nenaplníte. Potom nechte na slunném místě stát dva dny a sirup slijte. Je výborný proti kašli a v lednici vydrží celou zimu.

autor: Iva Hüttnerová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.