Ivan Hoffman: BIS mluví o špionech z Ruska a Číny. Tím ale ztrácí šanci dělat svoji práci

16. listopad 2020

Je z toho rozpačitý dojem, komentuje Ivan Hoffman zveřejněnou zprávu tajných služeb. „BIS promarnila šanci nic neříct a konat.“ 

Čtěte také

BIS před několika dny zveřejnila výroční zprávu z roku 2019, kde poukázala na značnou aktivitu špionů z Ruska a Číny. Také na riziko zneužití státních tendrů dodavateli z autoritářských zemí nebo útoky hackerů. V čem je Česká republika pro agenty zajímavá? „Nejsme zemí, která by rozhodovala, co se bude dít na planetě a určovala globální trendy. Možná jsme zajímaví tím, že lze u nás prodat zboží,“ komentuje zveřejněné závěry Ivan Hoffman na Dvojce.

Rozpačitý dojem ze zprávy tajných služeb

Proč tedy tajné služby opakovaně poukazují na aktivitu ruských a čínských špionů? „Je to státní instituce a podle zákona takové informace zveřejňovat nemusí,“ vysvětluje komentátor. Zpravodajci podle něj ani nemohou být konkrétní. 

Logo

„Ze zprávy je rozpačitý dojem. BIS promarnila šanci nic neříct a dělat svoji práci,“ míní Hoffman. 

Potravinová a farmaceutická bezpečnost

Podle šéfa BIS Michala Koudelky je veřejná kontrola jejich práce stejně důležitá jako veřejná kontrola ze strany vlády České republiky a parlamentu. „V té zprávě je řada dalších důležitých věcí. V popředí je starost o ekonomické zájmy státu. Je zmíněna otázka konkurenceschopnosti nebo kybernetické a energetické bezpečnosti. Ve zprávě ale chybí potřeba potravinové nebo farmaceutické bezpečnosti. Tady vidíme, že BIS nepředpokládala, co může být v budoucnu důležité.“

Další témata rozhovoru: proč je Česko stále atraktivní pro zahraniční agenty; bylo vypnutí projevu Donalda Trumpa cenzurou? 

Spustit audio

Související