Ivan Hoffman: Novoroční projev je ušlechtilý žánr. Letos jsme bohužel takový neslyšeli

4. leden 2021

Jaké poselství přinesly novoroční projevy prezidenta, premiéra, předsedy Senátu a předsedy Poslanecké sněmovny? Na Dvojce komentuje Ivan Hoffman.  

Logo

Jaký smysl je v tradici novoročních projevů? A jak lze chápat ty letošní, které přednesli prezident republiky Miloš Zeman, předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček, premiér Andrej Babiš a předseda Senátu Miloš Vystrčil?

Čtěte také

„Za prezidentů Havla a Klause jsme byli svědky projevů, které byly zásadním shrnutím a pozdravem do nového roku. Oba byli dobří stylisté a nevadilo, že si projevy psali sami. Na mě některé letošní novoroční projevy působily jako neobratná slohová cvičení,“ říká na Dvojce v pořadu Jak to vidí... komentátor Ivan Hoffman. „Žádná reflexe, žádná vize,“ dodává.

Novoroční projev Hoffman chápe jako ušlechtilý žánr s prvky jedinečnosti a výjimečnosti. „Je důležité na nic nezapomenout, přesně to vyvážit. Docílit toho, aby projev rezonoval a lidi oslovil,“ pokračuje v komentáři. To se podle něj letos nestalo. „Hlavní dojem je promarněná příležitost něco říct. V těch projevech nebylo nic objevného,“ míní komentátor.

Další témata rozhovoru: největší výzvy světa v roce 2021; smysl novoročních projevů; pobrexitová éra.

Spustit audio

Související