Ivan Skalík: Dospívající z dětských domovů potřebují pomoc, nemají to jednoduché

11. duben 2013

S ředitelkou organizace Dejme dětem šanci Michaelou Chovancovou a psychoterapeutem PhDr. Ivanem J. Skalíkem, Ph.D. jsme si povídali o problémech mladých lidí z dětských domovů.

Zaměřili jsme se na to, jaké mají podmínky pro své osamostatnění. Věnovali jsme se jejich potížím, se kterými se potýkají na prahu dospělosti. Probírali jsme způsoby, jak pomoci těmto mladým lidem.

Ročně opouští brány dětských domovů kolem 160 dětí. Podle odhadů se více než 35 procent z nich vrací zpět do svých biologických rodin, ze kterých byly státem odebrány. Nemají kam jinam jít. Když jim nikdo nepodá pomocnou ruku, často skončí na ulici.

Ředitelka organizace Dejme dětem šanci Michaela Chovancová s nejmladším účastníkem literární soutěže „O čem děti sní”

Mladí lidé z dětských domovů se potýkají s řadou problémů

Tito mladí lidé několikanásobně převyšují celostátní průměr trestné činnosti ve své věkové kategorii. Zajímavé však je, že se jedná většinou o nenásilné trestné činy a průměrný věk prvního trestu je až kolem 22. roku.

Z toho jasně vyplývá, že se ve většině případů tyto velké děti trestné činnosti dopouštějí, když selžou jiné možnosti seberealizace. Každý, kdo na sebe přijme část zodpovědnosti za tyto děti, které neměly to štěstí vyrůstat v harmonické rodině, si zaslouží uznání společnosti.

Dejme dětem šanci pomáhá

Pomozte konkrétnímu dítěti!

Těmto mladým lidem pomáhá nezisková organizace Dejme dětem šanci. Nabízí komplexní pomoc dětem z dětských domovů na území České republiky zejména při jejich osamostatňování.

Zároveň nabízí lidem možnost podpořit konkrétní dítě vyrůstající v dětském domově, které zájemce o podporu něčím zaujme a to takovou formou, která je pro něj po lidské i finanční stránce přijatelná.

V současné době navázala organizace Dejme dětem šanci spolupráci s 25 dětskými domovy v celé ČR. V projektech má zařazeno celkem 169 dětí.

autoři: Alima Martinová , Michaela Chovancová
Spustit audio