Ivě Hüttnerové připravil Petr Procházka candáta s kořenovou zeleninou a limetkovou redukcí

Pochoutky s Naďou Konvalinkovou a Patrikem Rozehnalem se opět rozjely na farmu Blaník k Vlašimi a posledního pěkného podzimního počasí si oba užili s herečkou a milovnicí starých časů Ivou Hüttnerovou. Výtečný podzimní recept na candáta vás naučil šéfkuchař Petr Procházka.

Během toho, co se připravoval candát, vám Iva prozradila řadu babských rad, proč nesnáší třešeň na své zahradě, jak bojuje s moly a jak vlastně začala se sbíráním starých věcí. Příjemné podzimní povídání vedli v Rytířském sálu a před jeho dveřmi si na candátovi pak pochutnali.

Pošírovaný candát s kořenovou zeleninou a limetkovou redukcí:
kořenová zelenina (na nudličky), bílé víno, sůl, nové koření, celý pepř, bobkový list, filety z candáta, limetky, třtinový cukr, trochu másla

Postup:
Připravíme si kastrůlek s vodou a kořenovou zeleninou, kterou jsme si předtím nakrájeli na nudličky. Přidáme bílé víno, sůl, pepř, bobkový list, nové koření, přivedeme k varu. V momentě, kdy se nám to vaří, stáhneme z prudkého ohně, necháme jen probublávat, vložíme nasoleného candáta a pošírujeme 6 až 7 minut. Mezitím než se nám candát udělá, tak si vedle na pánvi připravíme limetkovou redukci. Zkaramelizujeme třtinový cukr, přidáme trochu másla, zalijeme limetovou šťávou a zredukujeme.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.