Iveta Dandová plete výrobky z orobince, od ministra kultury získala titul Nositel tradice lidových řemesel

10. červenec 2023, aktualizováno

Orobinec je mokřadní rostlina, typickým poznávacím znakem jsou jeho květy, doutníky. A místem, kde se po staletí pletly výrobky z orobince, býval Bakov nad Jizerou na Mladoboleslavsku. Odtud pochází Iveta Dandová, povoláním vychovatelka ve školní družině, která řemeslo pletení z orobince zachovává pro naši a budoucí generaci.

Na konci 17. století byl v Mnichově Hradišti vybudován kapucínský klášter. Italští mniši, kteří tam přicestovali, naučili místní obyvatele (nejen mnichovohradišťské, ale i bakovské) řemeslu pletení orobincových výrobků. Také jeho sklizni a technologii přípravy materiálu. Výrobky se prodávaly na místních trzích, putovaly i do zahraničí. Vyvážely se pantofle a bačkory, do daleké Afriky putovaly známé klobouky, Holubovky.

Vrcholu dosáhla výroba orobincového zboží krátce před 1. světovou válkou. Po roce 1950 řemeslo postupně vytlačovala průmyslová výroba. V Okresním průmyslovém podniku Bakov nad Jizerou byl zřízen učňovský obor, který měl řemeslo oživit, přesto byla tradice předávání zkušeností z generace na generaci přerušena a po rozpadu OPP v roce 1990 výroba zanikla.

Z orobince lze uplést klobouk, kabelku i vestu

Iveta Dandová po studiu na Střední průmyslové škole strojní v OPP Bakov nad Jizerou pracovala jako kreslička. Později se ve stejném podniku začala věnovat práci s orobincem. V místních dílnách získala zkušenosti s postupem zpracování a základními technikami pletení, podílela se na výrobě kolekcí pro Ústředí lidové umělecké výroby.

Po zániku podniku si zřídila vlastní dílnu. Vedle osvědčených vzorů zařadila do svého výrobního programu nové, moderní prvky. Plete tašky a klobouky, ošatky na kynutí chleba, misky, pantofle, nástěnné dekorace nebo vánoční ozdoby. Pro stálé expozice místní výroby v muzeích v Bakově nad Jizerou, Mladé Boleslavi a Turnově vytvořila kolekce replik historických sbírkových předmětů, doplněné ukázkami vlastní tvorby.

Své zkušenosti předává nejen dvěma dcerám, ale příležitostně působí jako lektorka v rukodělných kurzech. Pravidelně se účastní designérských soutěží, spolupracuje se studenty uměleckých škol nebo s nadací Krásná práce. Ta prezentuje tradici českého řemesla na výstavě v pražské Galerii 1 ve Štěpánské ulici (do 26. listopadu 2022), poté bude díky Českým centrům výstava k vidění v galeriích po celém světě.

Iveta Dandová získala od ministra kultury titul Nositel tradice lidových řemesel.

Jak se orobinec sklízí a která část rostliny je pro pletení vhodná? Poslechněte si v reportáži.

Spustit audio