Izrael proti koronaviru. J. Kohn, českožidovské hnutí. Michoels - mučedník stalinského antisemitismu.

15. březen 2020

Izrael a opatření proti koronaviru. Jindřich Kohn, českožidovské hnutí. Salomon Michoels - mučedník stalinského antisemitismu.

Pokud jste se chystali na návštěvu Izraele, budete ji muset na chvíli odložit. I tamní úřady uzavřely hranice pro cestující z ciziny a zatím není jasné, kdy budou tato opatření zrušena. O izraelském boji s novým virem hovoří v magazínu Šalom alejchem Jan Fingerland.

Ve čtvrtek uplynulo 85 let od úmrtí čelního představitele českožidovského hnutí Jindřicha Kohna, který žil v letech 1874 až 1935. Ačkoliv vystudoval práva a pracoval jako advokát, zabýval se i politickou, historickou a sociální filosofií a také sociologií. Patřil k zakládajícím členům Masarykovy Realistické strany, přednášel a přispíval do různých časopisů. O jeho odkaz se zajímala Jana Šustová.

Na osudu Salomona Michoelse přibližuje Leo Pavlát ve svém komentáři praktiky stalinského antisemitismu. Tento vynikající ruský židovský divadelník a ředitel Státního židovského divadla vyučoval herectví, režíroval a natočil několik filmů. Za svou činnost se dočkal i státních ocenění. V červnu 1941 nacistické Německo napadlo Sovětský svaz a Michoels se zapojil do obrany země. Jako předseda Židovského antifašistického výboru navštívil Spojené státy, Kanadu a Velkou Británii, díky jeho intervencím Sovětský svaz získal finanční prostředky na nákup tanků, letadel, oblečení. Sovětský vůdce Stalin Michoelse za jeho činnost vyznamenal - a po několika málo letech ho nechal zavraždit.

V magazínu Šalom alejchem nechybějí zprávy z židovského světa. Dozvíme se, že Srbsko zřídí v Jeruzalémě sídlo své obchodní komory pro Izrael. Ve Francii byl objeven židovský hřbitov ze 12. - 14. století. Pohřebiště se 46 hroby je dosud největším známým středověkým židovským pohřebištěm v zemi. V magazínu Šalom alejchem zazní i ukázky židovské hudby.

autoři: Tvůrčí skupina publicistiky - náboženské vysílání , Leo Pavlát
Spustit audio