Já a Řitka, to byla láska na první pohled, říká herec Roman Vojtek

15. březen 2018

Je to vlastně klasický scénář. Po pár letech v Praze se herec a zpěvák Roman Vojtek rozhodl, že chce ven ze šrumce velkoměsta. Do přírody. A tak se z plnokrevného Valacha stal Středočech, který se zamiloval do jednoho městečka za Prahou. O Řitce, kde mimo jiné bydlí i zpěvačka Helena Vondráčková, byla řeč v pořadu Pavla Vítka Tady to znám.

„Až to hraničí s jistotou, že do Prahy se už nevrátím,“ přiznává jeden z neobsazovanějších muzikálových herců. A vlastně právě díky své práci se do Řitky dostal. Všechno to začalo koncem 90. let, kdy Roman hrál v muzikálu Vlasy.

„Chodila na mě taková příjemná rodinka. Vždycky se se mnou vyfotili, spřátelili jsme se a jednou mi na kávě v divadelním klubu řekli: ‚Někde jsme četli, že bys rád bydlel za Prahou. My máme za domem takový kus louky, nechceš se na to přijet podívat?‘ Tak jsem jel. A byla to láska na první pohled,“ vzpomíná Roman.

Na začátku to byla louka, na které se pásly ovce. Byla tam spousta práce, Romanovi pomáhal kamarád, se kterým postupně pozemek upravil. Roman vlastně stavěl na dvakrát. Nejdřív malý domeček, aby se moc nezadlužil, a postupně ho rozšiřoval. Dneska se tady prý opravdu cítí doma.

Řitka je podle něj hezká hlavně tím, že je to vlastně obyčejné městečko, kde je ale všechno, co člověk k životu potřebuje. „Pro mě je obrovská výhoda, že víc než šest měsíců v roce můžu vypustit děti i sebe na zahradu. Líbí se mi, že když přijdu na poštu, všichni si tam tykáme. Vztahy jsou tam jaksi osobnější a to mi dává pocit domova.“

autor: sap
Spustit audio