Jablka, která chutnají jako banány. V Přelouči vysadili ovocnou raritu

30. duben 2018 06:15

Není zrovna šťavnaté, chutí ale připomíná banán. Do Přelouče se vrátila vzácná odrůda speciálně vyšlechtěné jabloně zvaná Přeloučský šišák.

Historie starých odrůd v Přelouči ožívá, sázení dvou přeloučských šišáků je tečkou za letošní anketou o nejkrásnější strom Přelouče, kterou vyhrála lípa na Pernštýnském náměstí.

Ve veřejném sadu v Chrasti poroste ovoce, které nikde nekoupíte

V Chrasti vysadili do sadu odrůdy, které už běžně nerostou

Sad a genetická banka v jednom. To je zámecká štěpnice v Chrasti na Chrudimsku. Část parku s ovocnými stromy kdysi sloužila jako zásobárna ovoce pro biskupské sídlo. Postupně ale zanikla. Město se rozhodlo historii oživit a požádalo o pomoc dobrovolníky. Na konci loňského roku vysázeli nové stromy.

„My každý rok když vyhlašujeme Nejkrásnější strom Přelouče, tak hledáme nějakou odrůdu, která by byla pro děti zajímavá a hodila by se do městské výsadby. Když jsme před dvěma roky náhodou objevili, že existuje velice stará odrůda jabloně Přeloučský šišák, tak jsme byli překvapeni a pátrali jsme se správcem muzejních sbírek, panem Matějem Peštou, jestli vůbec v Přelouči ještě taková jabloň někde roste,“ řekla organizátorka a místní knihovnice Ladislava Hývlová.

Pátrání v okolí ale zatím nebylo úspěšné, a tak organizátoři museli shánět odrůdu, kde se dalo. Nakonec přišla pomoc od agentury ochrany přírody a krajiny.

Vysazování Přeloučského šišáku přihlížely děti z místní mateřské školy

„Přeloučský šišák byl vyšlechtěn někdy koncem 19. století, zřejmě u Přelouče, když užívá tento název. Zatím nebyl příliš odborně prozkoumán. Víme o tom, že se vyskytuje na několika místech České republiky,“ dodal muzejník a znalec historie Přeloučského šišáku Matěj Pešta.

Banánová jablka

Je to například na Chrudimsku, Rychnovsku a Havlíčkobrodsku. Odrůdě se daří v oblastech do 600 m. n. m a jejím plodům se někdy říká soudky nebo banánové jablko. „Dříve se uchovávalo na půdě na seně. Pokud se nechal dozrát až do Vánoc a oloupal se, tak připomínal chutí banán,“ říká správce muzejních sbírek.

Jablka šišáku prý netrpí moniliózou, to znamená, že nehnijí. Strom je navíc rodí každý rok. Jestli teď dva vysazené proutky ujmou, budou místní zahradníci bedlivě sledovat.

V Přelouči vysadili nové jabloně odrůdy Přeloučský šišák
autor: Ondřej Wolf
Spustit audio