Jágr vyzývá děti ke sportování. Pohyb je důležitý, poznávám to na sobě, i když jsem profesionál, říká

17. červenec 2016

Nejen v Česku přibývá v posledních letech dětí s nadváhou. A často také s odporem ke sportu. Přitom jakýkoli pohyb by měl být pevnou součástí života každého člověka. Do snahy rozpohybovat děti se zapojil také slavný hokejista Jaromír Jágr, který podporuje společný projekt Českého olympijského výboru a Sazky.

„Podle sportvokoli.cz si můžete na internetu najít, jaký sport dítěti vyhovuje. Je to děláno z toho důvodu, aby se děti začaly pohybovat, aby začaly něco dělat,“ přeje si Jaromír Jágr.

Český hokejista zdůrazňuje velkou roli rodičů. Jako příklad uvádí sám sebe. Na druhou stranu ale dodává, že se doba změnila, a také proto mají děti méně pohybu.

„Nemyslím si, že to je vina dětí. Celá společnost se posouvá ohromnou rychlostí dopředu a na pohyb už vůbec není čas. V naší době jsme se museli pohybovat, abychom se vůbec někam dostali. Teď to prostě nejde. Je to složité. Vím, že rodiče mají strach o děti, a proto je všude vozí,“ uvědomuje si kladenský rodák.

Tím pádem často odpadá cestování „po vlastních“, které bylo v době Jágrova mládí běžné.

„Když jsme měli školu nebo trénink, jeli jsme na kole nebo jsme šli pěšky. Spousta mých spolužáků byla z vesnice, ne přímo z Kladna, kam se chodilo do školy, a jezdil jim autobus třeba jenom v šest hodin, ve dvě nebo v deset večer, tak museli jít třeba deset kilometrů pěšky nebo běžet. Tohle vám dá ten pohyb,“ vzpomíná slavný český hokejista.

Na druhou stranu si ale uvědomuje, že dnešní děti mají mnohem víc možností, jak se zabavit – například u počítačů. Na pohyb jim i podle Jágra nezbývá čas.

„Je to škoda. My si to třeba neuvědomujeme, ale později zjistíme, že jakmile svaly netrénujeme a nepohybujeme se, bude to ve stáří bolet. Poznám to na sobě. I když jsem profesionál, tak když týden nic nedělám, nemůžu se pak hnout. Svaly hrozně rychle oslabují a polevují,“ nabízí Jágr jeden z důvodů, proč by se měly děti sportu věnovat.

autoři: mva , Radek Šamša
Spustit audio