Jahodník, novoroční blahopřání, sněhová fréza

1. leden 2011

Jak se pěstuje domácí jahodník? Jahody vám mohou přes zimu růst přímo v obýváku. Podíváme se též do minulosti a možná v ní najdeme inspiraci i pro dnešek. Dozvíte se, jak lidé prožívali a slavili Silvestra a Nový rok. O tom, jak můžete využít sněhové frézy, pro vás připravila reportáž Markéta Vejvodová.

Jahodník
Znáte tu pohádku o Marušce, kterou poslala macecha v prosinci pro jahody? A víte, že kdyby Maruška pěstovala jahody doma, nemusela právě touto dobou nikam běhat do mrazu? Jahody vám totiž mohou přes zimu růst přímo v obýváku. O tom, jak se domácí jahodník pěstuje, mluvila Markéta Vejvodová s Vlastimilem Kubínem ze specializovaného zahradnictví SEZAM.

Novoroční blahopřání
Teď se na chvíli podíváme do minulosti a možná v ní najdeme inspiraci i pro dnešek. Jak dřív lidé prožívali a slavili silvestra a Nový rok? A kde se vzala a jak vypadala první novoroční blahopřání? To nám prozradí historička Valburga Vavřinová, které se ptal Jan Zítka.

Sněhová fréza
Přišla první sněhová nadílka a vás právě přestalo bavit pořád odklízet sníh? Není divu, ale víte, že si na to můžete pořídit vydatného pomocníka? Sněhová fréza totiž za vás zvládne od sněhu uklidit nejen vaší velkou zahradu, ale i menší chodníčky…záleží na tom, jakou frézu si vyberete a na co jí potřebujete. O tom, jak můžete sněhové frézy využít mluvila Markéta Vejvodová s Františkem Turkem ze společnosti Mountfield.

Kynologické sportovní disciplíny
Chtěli byste se svým psem pustit do nějaké kynologické disciplíny? Možností sportovního vyžití je opravdu hodně. Asi už sami tušíte, pro jaké aktivity má váš zvířecí kamarád nejlepší vlohy. A tak se nechte inspirovat rozhovorem, který s veterinářkou Hanou Žertovou natočil Jan Zítka.

Dobrá rada na závěr
Máta: Zlepšuje dýchaní, uvolňuje křeče a napětí, tlumí bolesti, napomáhá vylučování trávicích enzymů i žluče. Omezuje žlučníkové potíže i produkci střevních plynů.Snižuje krevní tlak a stimuluje nervový systém.

autor: Eduard Hrubeš
Spustit audio