Jak bezpečně zhubnout i v pozdějším věku

14. květen 2020

Pokusit se hubnout můžeme i v seniorském věku, protože na hubnutí není nikdy pozdě, jak říká doktorka Kateřina Cajthamlová. Musíme však dát pozor, aby hubnutí bylo bezpečné, tedy takzvaně na zdravotní stav.

Pokusit se zhubnout můžeme skutečně v každém věku, tedy i v tom seniorském 65+. Senioři však při rozhodnutí držet dietu nebo se více věnovat sportu či nějakému druhu intenzivního pohybu musí být obzvláště opatrní.

„Hubnout se má na takzvaně na zdravotní stav. Lidé svůj zdravotní stav často dobře neznají, netuší třeba, že mají vysoký tlak, cukrovku nebo vyšší tuky. V takovém případě je potom snaha o hubnutí pro organismus zatěžující. Před každým pokusem o držení diety nebo rozhodnutí věnovat se více nějaké pohybové aktivitě je tedy nutné navštívit lékaře a požádat o preventivní prohlídku. Lékaře je dobré také seznámit s plánovaným úmyslem a poradit se, zda ho považuje za bezpečný. A i v případě, že lékař souhlasí, je dobré přijít potom po třech měsících na kontrolu,“ vysvětluje doktorka Kateřina Cajthamlová.

Mezi další chyby, které senioři při snaze o zhubnutí mohou udělat je i příliš velká rychlost a nadhodnocené cíle. V záznamu pořadu uslyšíte, jak se těchto i dalších chyb při hubnutí v seniorském věku vyvarovat.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.