Jak bojovat s únavou prozradila Kateřina Cajthamlová

18. červen 2016

Každému z nás se někdy stalo, že se cítil vyčerpaně. Odbornice na zdravý životní styl Kateřina Cajthamlová se proto zaměřila na různé druhy únavy. Doporučila zároveň způsoby, jak se dostat zpátky do formy.

Zejména chroničtí dietáři znají únavu z hladu. Jsou zvyklí hladovět, jejich denní příjem potravy nepokrývá základní potřeby organismu, a tak se tělo se brání útlumem. Pokud si dietář udělá tzv. volný den (neboli cheating day) a pořádně se nají, zpravidla se dostaví opačný druh únavy, kdy tělo musí zpracovat všechny živiny. Ve zvířecí říši to takto mívají například hadi.

„Můj dědeček si po tříchodovém obědě dopřával dvacet minut spánku na sofa ve své kanceláři,“ vzpomíná s úsměvem doktorka Kateřina, „dnes ale musíme být stále v pohotovosti a většinou jíme často a po malých dávkách - uzobáváme - i to ale může vést k únavě.“

Čtěte také

Víc unavuje jídlo, které zkonzumuje rychle a má více tuku, než odpovídá zdravému jídelníčku. Pokud se nemůžete po obědě na chvíli natáhnout na sofa v kanceláři, můžete útlum kompenzovat oslazenou kávou - kofein stimuluje mozek a cukr dodává energii. Pokud oběd vynecháme nebo sníme jen polévku, dostaví se únava hodinu po jídle. Následkem je buď klimbání, nebo touha po sladkém tučném jídle.

Ranní únava může značit problém

Únavu můžeme pociťovat i ve chvíli, kdy vstaneme v nezvyklou dobu, čemuž se náš systém brání. Pokud vstáváme v obvyklou dobu, ale probouzíme se unavení, může se jednat o příznak deprese, neboli psychického onemocnění, které se diagnostikuje právě podle ranního pesima.


Pokud se únava dostavuje pravidelně, měli bychom se zamyslet nad spánkem, jídlem i odpočinkem - něco totiž děláme špatně.

Ranní únavu pociťují i lidé s kloubními obtížemi. Lidé s artrózou jsou unavení a mají startovací bolest, než se rozhýbou. Diabetici, kteří nemají správně kompenzovanou glykemii, se probouzejí unavení, protože vysoká glykemie tělo vyčerpává. Výraznou únavu mohou způsobit i velké dávky sacharidů a tuků k snídani. Pokud trpíme únavou dopoledne, může za tím být naopak absence snídaně, která tělu dodává potřebnou energii.

Dopolední únavou trpí vystresovaní pracující

Dalším faktorem, který tělo vyčerpává, je strach. Pokud se například bojíme dopolední porady nebo setkání s šéfem, můžeme pociťovat únavu. Jedná se o takzvanou psychogenní únavu. „Pokud přemýšlím nad něčím, co mě děsí, mozek mi prostě vypne,“ vysvětluje doktorka Cajthamlová. Strach velmi unavuje, stahuje člověka do hlubin, do spirály strachu, což se projevuje velkou únavou a může dokonce skončit kolapsem.

Kateřina Cajthamlová 04.jpg

Večerní únavou zpravidla trpí lidé, kteří sportování odsouvají až po večeři. „Všechny aktivity, které chceme stihnout za celý den, bychom měli uzavřít večeří,“ zdůrazňuje Kateřina Cajthamlová, „po ní bychom měli maximálně absolvovat mírnou procházku na čerstvém vzduchu, vyvětrat byt či dům a pak už jen vyčistit zuby, pomodlit, vyčůrat a spát.“

Čtěte také


Jak bojovat proti únavě
1. Pokud se únava opakuje, přezkoumejte denní režim
2. Napijte se
3. Jezte v pravidelných intervalech
4. Odpočívejte
5. Spěte pravidelně a vydatně
6. Dopřejte si den volna
7. Alespoň jednou za rok si dopřejte minimálně 14 dní dovolené, ideálně 3 týdny

I večer se může dostavit psychogenní únava, a to když si nosíme práci domů. Unaveně se cítí i lidé, které něco trápí a večer na ně všechno více dopadá, protože nad problémy více přemýšlejí. Dlouhé sledování televize nás může dokonce vyčerpat natolik, že už nejsme schopni televizi ani vypnout a jít do postele. Modré světlo z obrazovky ale ruší spánek a únava se po nekvalitním odpočinku dostaví druhý den. Studenty vyčerpává strach a ponocování před zkouškami. Přitom je ale potřeba spát, protože se odpočinkem lépe zapíšou paměťové stopy.

Unavení se můžeme i probouzet, byť máme pocit, že jsme spali dostatečně - může za to příliš měkké nebo naopak tvrdé lůžko, horko v ložnici, vydýchaný vzduch, chrápající partner nebo poruchy dýchání.

Obézní lidé pociťují únavu už proto, že po světě nosí kila navíc a každá činnost je pro ně namáhavější. „Představte si, že všechny činnosti děláte s těžkým batohem na zádech,“ přibližuje doktorka Cajthamlová. Mají-li navíc i útrobní tuk, zadýchávají se, kyslíkem iniciované spalování a okysličení mozku je horší. Pokud obézní lidé sportují, měli by více odpočívat, více si hlídat dech a tepovou frekvenci (spočítanou podle známého vzorce 220 minus věk krát 0,6).

Poslechněte si celý rozhovor s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou
autoři: Kateřina Cajthamlová , redakce
Spustit audio