Jak bude vypadat pražské Vítězné náměstí? Architektonická soutěž má pět finalistů a do výběru se může zapojit i veřejnost

30. květen 2023 13:00

Pražský magistrát představil celkem pět architektonických návrhů na dostavbu Vítězného náměstí v Dejvicích. Lidé si je můžou prohlédnout na venkovní výstavě přímo v místě budoucí zástavby nedaleko zastávek metra a autobusů.

Na třech venkovních panelech můžou lidé až do poloviny června vidět, co by na pozemcích mezi ulicemi Evropská a Jugoslávských partyzánů mělo vzniknout. Developer zastaví celou travnatou plochu, kde se zatím konají farmářské trhy a různé jiné akce.

Podle podmínek soutěže tam musí vzniknout byty, obchody, restaurace, kanceláře nebo různé služby. Praha 6 zároveň požaduje vznik kulturního centra se dvěma sály pro více než tisíc diváků a komunitní prostory. Jelikož pozemky pro výstavbu prodala developerům Vysoká škola chemicko-technologická, bude mít v jedné části novou univerzitní budovu s výukovými prostory a laboratořemi.

Urbanistický koncept, podle kterého byly vystavěny Dejvice, navrhnul Antonín Engel již před sto lety. Část Vítězného náměstí, takzvaný 4. kvadrant, zůstává ale dodnes nezastavěná. S dokončením Vítězného náměstí počítá i územní plán hlavního města.

Mezinárodní porota bude všech pět projektů posuzovat minimálně dokonce června. Při svém rozhodování bude navíc přihlížet i k názorům lidí, kteří můžou až do 11. června hlasovat na webu.

Koho porotci nakonec vybrali a podle jakého návrhu developer Vítězné náměstí dostaví, to by mělo být známé na začátku září.

autor:
Spustit audio