Jak jednoduše na kváskový chleba? Sežeňte si litinový hrnec po babičce

13. říjen 2022

Péct kváskový chleba se dá i v domácích podmínkách. Důležité je vytvořit sálavé teplo a zapařit chleba na počátku pečení. To ovšem umí jen profesionální pekařské trouby. Pekař Tomáš Kroulík poradil pro domácí pečení jednoduchou fintu.

„Sežeňte si starý litinový hrnec. Určitě si tyhle hrnce a pánve pamatujete od babiček – jsou černé s modrým smaltem uvnitř. Chleba se dá dobře upéct právě v takovém hrnci. Důležité je ho na prvních deset až patnáct minut přiklopit pokličkou. To způsobí žádoucí zapaření. Voda, která se vypařuje z těsta, vytvoří správné mikroklima. Po čtvrt hodině pak poklici sundejte a pečte,“ radí pekař z obce Třibřichy.

Hrnec do trouby a pořádně rozpálit

Hrnec dejte do trouby hned, jak ji zapnete, aby byl rozpálený. Těsto pak odskočí a nemá tendenci se přichytit, není tedy potřeba dávat pečicí papír nebo nádobu vymazávat.

Nový litinový hrnec se dá koupit i v obchodech, ale je poměrně drahý. Mnohem jednodušší je sehnat si ho od babičky, zapátrat na půdě nebo ve sklepě.

Vítězný bochník

Pekař Tomáš Kroulík z obce Třibřichy získal letos ocenění Mls Pardubického kraje za žitný bochník s nasladovanou žitnou kaší. Navíc se stal absolutním vítězem této soutěže, která propaguje regionální produkty.

Pizza kámen

Aby se kváskový chleba povedl, můžete zkusit druhou variantou, a tou je pizza kámen do trouby. Kámen necháte nahřát a pečete chleba na něm.

„Ale v tomto případě je nutné zapařovat. Na dno trouby dejte pekáček, chrstněte tam vodu a prvních patnáct minut zapařujte, pára je velmi důležitá. Ale pozor na ruce a na oči. Jak chrstnete vařící vodu dolů, pára se vygeneruje velmi rychle, a mohli byste se opařit,“ varuje pekař Tomáš Kroulík, podle kterého je skutečně nejjednodušším řešením pořízení starého litinového hrnce.

Proč se na výrobu kváskového chleba nehodí domácí pekárna? A na jaké téma chystá pekař Tomáš Kroulík workshopy ve své pekárně v Třibřichách? Poslechněte si záznam pořadu.

Pekař Tomáš Kroulík

Spustit audio

Související