Jak končila druhá světová válka? Praha slavila mír, Příbramsko se topilo v krvi

Nacistické Německo kapitulovalo v noci z 8. na 9. Května. Svět se radoval, že je válce konec. Některé německé jednotky ale pokračovaly v boji a události ve středních Čechách dostaly tragický spád. Poslední bitva se odehrála teprve o několik dnů později. Krveprolití dodnes připomíná Památník ve Slivici – Milíně.

„K bitvě došlo v noci z 11. na 12. května 1945,“ říká ředitel příbramského Hornického muzea Josef Velfl. Američané uzavřeli demarkační čáru a přestali brát zajatce. Prchající Němci se začali hromadit na silnicích vedoucích na západ. Německé jednotky se nakonec opevnily u Milína na Příbramsku. „Z Příbrami proti nim vyrazili nejprve partyzáni, kteří byli velice tvrdě decimováni. Byli totiž ozbrojeni jen lehkými pěchotními zbraněmi a proti nim stála zkušená a vycvičená armáda,“ popisuje události Josef Velfl.

„Poté, co byli partyzáni v bezvýchodné situaci, dorazila do Příbrami sovětská armáda a příslušníci tří ukrajinských frontů. Podnikli útok a německé uskupení donutili ke kapitulaci, ke které došlo 12. května asi ve tři hodiny ráno,“ říká Velfl. Proti německým tankům a těžkým kulometům zasáhly i proslavené kaťuše. Do bojů se zapojili také američtí vojáci a čeští vlastenci.

Němci v poslední agónii vraždili civilní obyvatelstvo a počínali si při tom velmi krutě. Na poslední hodiny války vzpomíná i tehdy osmiletý Jiří Vostarek z Milína. Noc strávil s rodiči ve sklepě. „Nevěděli jsme, co se děje. Střílelo se, dunělo to a teprve k ránu vše ustalo,“ popisuje Jiří Vostarek. „Dozvídali jsme se potom, že mezi obětmi byli i milínští občané. Chlapci Štěpánovi byli zabiti několik set metrů od našeho baráku.“

Mezi prvními spojeneckými vojáky, kteří dorazili již 7. 5. 1945 do Příbrami, byli příslušníci průzkumu 4. tankové divize 3. americké armády.  Na snímku před budovou příbramské radnice

Mezi posledními padl legionář z první světové války Josef Sládek z Dolu u Chraštic. Zastřelen byl dávkou ze samopalu asi v šest hodin ráno 12. května 1945.

Nacistické běsnění připomíná nejen Památník ve Slivici – Milíně, ale také desítky pomníčků v okolí. Kluby vojenské historie tady každý rok pořádají rekonstrukci bitvy.

Další zajímavosti z historie naší republiky najdete na webových stránkách http://www.slavime100let.cz.

Spustit audio