Jak naučit kočku na škrabadlo a ušetřit tak váš nábytek

25. listopad 2022

Mnozí chovatelé koček to znají – pořídí kočce krásné luxusní škrabadlo, ale ona jím pohrdne a nadále škrábe nábytek nebo sedačku. Kočičí vychovatelka Kateřina Štiblická říká: „Co se líbí vám, nemusí se líbit vaší kočce.“ A to je právě umění odhalit, co kočce vyhovuje a jít tomu naproti.

Dalším kritériem může být tvrdost nebo měkkost – starší kočky obvykle dávají přednost měkčím materiálům, protože je může trápit artróza.

Chceme-li kočku odnaučit škrábání nábytku, můžeme vyzkoušet nějaký odpuzovač, ale účinnost není zaručená. Lepší je přidávat škrabadla podle výše uvedených kritérií.

V obchodech je spousta typů, ale šikovnější kutil se taky může pustit do díla. Někdy stačí nějaký silný klacek omotat sisalovým vláknem, ale vždycky by škrabadlo mělo být pevné a stabilní. A pokud vaše kočka škrábe dřevěné plochy, nabídněte jí kus pořádného dřeva a třeba právě to bude to pravé ořechové.

Když škrabadlo doslouží a je potřeba ho vyměnit, může to labilnější kočku taky nervovat, když jí zmizí tak krásně označkovaný kousek. Tady pomůže namotat na nové škrabadlo kousek z toho starého, ale obvykle si kočka ráda označkuje i to nové, pokud jí jinak vyhovuje.

Vše, co bylo řečeno o kočkách, platí samozřejmě i pro kocoury!

Spustit audio