Jak osedlat koně nebo řídit spřežení? Zkuste si to v Muzeu starokladrubského koně ve Slatiňanech

22. září 2019

Interaktivní Muzeum starokladrubského koně sídlí v romantickém objektu jménem Švýcárna nedaleko slatiňanského zámku v Pardubickém kraji. Kdysi to bývala knížecí salaš. Dnes ve Švýcárně najdete zábavnou i poučnou hravou expozici, do které míří nejčastěji rodiny s dětmi. Mezi největší atrakce patří kočárový trenažér nebo obří plyšový kůň.

Starokladrubský kůň je fenomén. Je to nejstarší české plemeno, vyšlechtěné speciálně pro ceremoniální účely panovníků. Téměř třetina všech starokladrubáků světa žije v Pardubickém kraji. Národní hřebčín v Kladrubech nad Labem chová bělouše, v ohradách ve Slatiňanech uvidíte hlavně vraníky. I v muzeu ve Švýcárně jednoho mají. Nechybí mu typický klabonos, ale je plyšový. Se svou výškou 177 centimetrů a délkou 191 centimetrů dokonce figuruje v České knize rekordů. Do sedla největšího plyšového koně v Česku se tak mohou vyhoupnout nejen děti, ale i dospělí.

V druhém patře expozice najdou návštěvníci další model koně v životní velikosti, kterého si mohou postrojit a osedlat. Návštěvnickým magnetem muzea je bezesporu trenažér, který simuluje jízdu kočárem. Ve stejné místnosti najdou děti i kreslící koutek a hry s koňskou tématikou.

Švýcárna se ale může pochlubit i dalším českým rekordem. Největší sbírkou bičišťat, tedy zmenšených vzorků bičů, podle kterých si jezdci nechávali vyrobit skutečné biče. Stálá expozice představuje i sbírku sedel a chomoutů. V roce 2019 muzeum obohatila expozice replik historických jezdeckých kostýmů z období rokoka, empíru a secese. Malý kinosál nabízí několik dokumentárních filmů, včetně záběrů z natáčení televizního seriálu Dobrá Voda, který se natáčel mimo jiné i na Švýcárně.

Starokladrubský vraník na nádvoří historických budov slatiňanského hřebčína

Dnes muzeum, kdysi myslivna a salaš

V areálu slatiňanského zámku stojí celá řada romantických staveb, které si nechal v první polovině 19. století postavit kníže Vincenc Karel Auersperg. Je to například komplex dětského hospodářství a také Švýcárna. Kdysi to byla myslivna, která díky pozdější přestavbě dostala ještě dvě nová křídla.

Švýcárna fungovala jako salaš, ale také jako místo, kde Auerspergové trávili volný čas. Po první světové válce byli na salaši ubytovaní zaměstnanci zámku, později pracovníci státního hřebčína. Poslední obyvatel žil na Švýcárně do roku 1976. Pak se postupně měnila v ruinu. Záchrana památky začala v roce 2011, interaktivní Muzeum starokladrubského koně přivítalo první návštěvníky v létě 2012.

autor: BRA
Spustit audio