Jak pečovat o vánoční hvězdu a vánoční stromek?

13. prosinec 2014

Ta krásně kvete, říkáte si určitě při pohledu na červené, růžové či smetanově bílé listy vánoční hvězdy. Rostlina původem z dalekého Mexika má ale květ maličký a nenápadný – jsou to bobulky uprostřed barevných listů.

I když vás při vybírání budou přecházet oči z barev listů, zkuste si všimnout i výše zmíněného kvítku. Pokud je sotva rozkvetlý, nebo ještě čeká v poupatech, bude vám hvězda zdobit pokoj dlouho. Pokud již odkvétá, ani barevné listeny nebudou atraktivní dlouhé týdny.

S otázkou na péči o tuto rostlinu jsme se obrátili na floristu a zahradníka Václava Straku: „Důležité je nepřemokřit bal, ve chvíli, kdy vánoční hvězdu přelijeme, opadají barevné listy. Zalévejte zespodu a rostlinu udržujte jen v mírné vlhkosti a v chladnější místnosti.“

Koupím si umělý stromek – šetřím naše lesy?

Než stromek umístíte do stojanu, seřízněte kmínek asi o dva centimetry

Pokud raději kupujete vánoční strom z umělé hmoty, abyste šetřili lesy, vězte, že je to nesmysl. Stromky se většinou pěstují speciálně pro tuto příležitost na plantážích, na nelesních plochách, pod produktovody nebo se jedná o stromky, které jsou vyřezány v rámci čištění lesa.

Čím později stromek koupíte, tím lépe? To neplatí vždy, protože třeba kavkazské jedle (Abies nordmanniana), které téměř neopadávají, pocházejí nejčastěji z dovozu a už na vás nemusejí zbýt. A kdo si koupí stromek den před Vánocemi, neměl by si myslet, že je čerstvě uříznutý, většinou se připravují už v listopadu, protože jinak by se to prostě nestihlo. Mohou se postupně dořezávat, ty, které nejvíce opadávají – tedy smrčky, se řežou nejpozději.

Nekupujte zajíce v pytli

Nekupujte zajíce v pytli - stromek si nejprve prohlédněte, poté nechte zabalit

Zdravý, čerstvý stromek by měl mít sytě zelenou barvu, pružné větve a nepoškozený kmen. „Nekupujte zajíce v pytli,“ říká lesní inženýr Radek Lípa. „Stromek si důkladně prohlédněte a teprve poté nechte prodejcem zabalit do sítě.“

Koupíte-li stromek v předstihu, uchovejte ho na chladném místě (balkon, terasa, chodba, sklep). Před ozdobením umístěte stromek do stojanu s vodou, do které by měla zasahovat alespoň část kůry na kmeni, aby pletivo mohlo rozvádět vodu. Občas můžete stromek osvěžit rozprašovačem s vodou. Nestavte ho k topení, tam se mu nebude dobře dařit.

Někteří z nás umísťují stromek do vlhkého písku nebo zelené aranžérské hmoty. „Je to možné, ale voda je voda,“ směje se Radek Lípa.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.