Jak péct závin z listového těsta? Poradí cukrářka Mirka van Gils Slavíková

Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy štrůdl

Nejlépe je udělat si domácí listové těsto. Pokud se vám nechce a listové těsto koupíte, sáhněte raději po tom čerstvém. Mražené vám nikdy nebude tak dobře lístkovat jako čerstvé těsto.

Klasický jablečný závin pečeme při 180 stupních 30 minut, za tu dobu musí být upečený. Důležité také je, jak závin děláte – zavinujete nebo skládáte na třetiny? V provozu závin skládáme na třetiny.

Listové těsto - pravý a levý kraj přehneme, rozválíme, horní a dolní okraj přehneme a opět rozválíme

Musíme péct vždy v dobře vyhřáté troubě, kterou prvních 5 -10 minut neotevíráme, aby těsto nekleslo. Drobné pečivo pečeme asi 10 minut, koláče nebo řezy 20 – 25 minut.

Při správném pečení se objem těsta asi třikrát zvětší. Moučníky z listového těsta chutnají nejlépe, když jsou čerstvé.

Mirka van Gils Slavíková

Je jednou z našich nejznámějších cukrářek. Profesionální dráhu začala v Praze v roce 1984. Pracovala v restauraci Moskva a v hotelu Alcron v Praze. Toužila ale poznat a naučit se více, než naše země nabízela, a tak o pět let později s manželem a dcerou Hankou emigrovala do Jihoafrické republiky. Zde vedla cukrárnu, stejně jako později ve Spojených státech amerických. Láska k cukrařině ji zavedla i do Francie, Švýcarska i Nizozemí.

Za velký úspěch považuje své vítězství ve Velké ceně Paříže. Tehdy zvítězila v ryze francouzské disciplíně – v přípravě svatebního dortu Croquembouche. Nejcennější medailí je ta zlatá z Basileje z roku 2013. Získala ji za barokní karamelovou panenku, kterou vytvářela, aby splnila poslední přání své maminky. Upekla dezert pro japonského premiéra, ale také dort pro Jamese Bonda, herce Daniela Craiga nebo karamelového slavíka pro Karla Gotta. Splnil se jí i sen – být porotkyní v české verzi britské soutěže Peče celá země.

Říká: „Cukrařina je můj svět i můj život. Je to moje láska, vášeň i nejvěrnější životní partner.“

Mirka van Gils Slavíková