Jak pokračují práce ve stanici metra Jiřího z Poděbrad? Finišuje ražba tunelů a šachet pro bezbariérový přístup

27. únor 2023 10:16

Hloubení šachet pro výtah a ražba tunelu pro nový bezbariérový přístup do stanice metra Jiřího z Poděbrad jsou téměř hotové. Dělníci už se stroji prorazili přímo do souběžně rekonstruované stanice. První část velké opravy ve vinohradském podzemí se tak chýlí ke konci. Do 45 metrové hloubky musí dělníky přepravovat improvizovaný výtah zavěšený na rameni jeřábu.

Do žluté železné klece se na cestu do podzemí vejde zároveň jen šest lidí, sestup do hluboké šachty trvá asi tři minuty. I to je při budování výtahu na náměstí Jiřího z Poděbrad specifická komplikace, vysvětluje vedoucí projektu Jan Panuška:

Čtěte také

„Ta chodba je zalomená do pravého úhlu, nad dvojící šachet, které pokračují dál do té stanice, je takové křížení. Takže ty tvary jsou složitý, a z pohledu tunelářských prací to není tak, jako když razíte půlkilometrový tunel stejným profilem.“

Veškerou dopravu materiálu, osob i strojů tak prý realizují prostřednictvím nějakých zdvihacích prostředků. Chodby tunelu i šachty jsou zatím jen syrové, zašpiněné od bláta, prachu i strojů. To se má změnit zhruba v půlce dubna.

Celá stanice Jiřího z Poděbrad v novém

„Ještě měsíc a půl budeme pokračovat v těch ražbách, potom začneme budovat definitivní ostění, technologie, ventilace, osvětlení, budou tady zřízeny výtahy. Aby se potom cestující mohli dostat na uliční čáru u výstupu do Vinohradské ulice,“ dodává Panuška.

Čtěte také

Výtahy by měly začít fungovat v květnu příštího roku. Stávající výstupy z metra zůstanou zachované, už v dalších týdnech ale začne stavba nových přístřešků. Pokračuje i kompletní rekonstrukce samotné stanice, doplňuje stavbyvedoucí Jan Velička:

„Probíhají bourací práce pod základy eskalátorů, návoz nových a jejich montáž. Ve vestibulu probíhá výměna vzduchotechnik, výměna dveří, podhledů, celých technologií. Ta stanice je od kolejiště, kde je provoz přes den, oddělená, aby nedocházelo ke kolizi doprava a stavba.“

Město plánuje do budoucna vybudovat bezbariérový přístup postupně i v dalších stanicích. Kde? Poslechněte si celou reportáž.

autor: Adam Bejšovec
Spustit audio

Související