Jak přesazovat stálezelené jehličnany

29. říjen 2021

Je tu další díl podzimního miniseriálu o přesazování. Věnujeme ho jehličnanům. Pokud jim na jejich současném stanovišti začíná být těsno, je na čase přemýšlet o přesunu na nové místo. Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:

„Obyčejně přesazujeme jehličnany v době, kdy zjistíme, že máme na zahradě přehoustlý porost, jehličnany do sebe začínají zarůstat a ztrácet na kontaktních plochách jehličí. Tomu bychom ale měli předejít a zákrok naplánovat včas.

Platí heslo, kdo je připraven, není překvapen. Proto už na jaře jehličnatý strom nebo keř obryjeme, uděláme, je-li to možné, okolo rostliny ‚stružku‘, kterou naplníme kvalitním substrátem. Do něj rostlina do podzimu zapustí kořínky. Jen řez si musíme obyčejně odpustit. Jehličnany špatně obrůstají, jen pomalu zarůstají místa, kde chyběly větvičky.

Pokud jehličnanům začíná být těsno, naplánujte přesazení na nové stanoviště

Po polovině září se můžeme pustit do přesazování. Na novém místě připravíme dostatečně hlubokou i širokou jámu. Před vyzvednutím z původního stanoviště rostlinu pořádně zalijeme, aby se kořenový bal nerozdrolil.

Zasadíme a vyšší keře a stromy přivážeme ke kůlu. Opora proti větru by měla být mnoholetá, aby se nevyvracely. Zaléváme, hnojíme. V zimě, v bezmrazých dnech, dopřejeme zálivku též. A zastiňujeme. Vyplatí se stínění v celé příští sezoně po výsadbě (což se zdá možná nesmyslné a neestetické). Obdobně pomalu, jak roste jehličnan nad zemí, regeneruje a roste také pod zemí. Při oslunění mívá rostlina problém zásobit celou korunu či keř vodou, jehlice začnou propadávat.

Oporu, zálivku, živiny a zastínění potřebují jehličnany, aby se jim dařilo na novém místě

Jehličnany na novém místě nekoření nijak hluboko. Lépe se jim daří, když mají hlubokou jámu a na dně zásobu živin, pro kterou si mohou ‚sáhnout‘. Když zajistíme i občasnou zálivku do této hloubky (husím krkem, který jsme zahrnuli do hloubky dna jámy při výsadbě), ‚půjdou‘ kořeny i za vodou hlouběji. Když na ně vespod nic nečeká, musí bojovat o vodu a živiny s okolními rostlinami a neprospívají.“

Spustit audio

Související