Jak přežít alergii na pyl a na některé potraviny

9. květen 2013

Probrali jsme velmi aktuální téma jarních i letních měsíců - alergie. Rozebrali jsme také, co způsobuje v těle alergie na určité potraviny a jak se léčit.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Důležité je, abyste byli šťastní, spokojení a také zdraví, i o to se snažíme v našem seriálu Hubněte zdravě vám tedy poradit jak na to s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou, ty rady získáte od nás v podstatě zdarma i dnes, a budeme řešit tentokrát alergie a obezitu. Dobrý den, paní doktorko.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Dobré odpoledne. No, to jsme si zase vzali široké téma.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Na náš krátký čas.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Tak, já bych nejdřív chtěla vlastně odlišit od sebe dvě skupiny příznaků nebo onemocnění, které si lidi mohou plést. Takže alergie je jednoznačně něco, co je dokazatelné testy. Je to reakce antigen a protilátka a dá se to zjistit buď z krve a nebo z kožních testů u alergologa nebo imunologa. Všechno, kde vlastně testy jsou negativní a nic se nezjistí, je zařazeno do poměrně široké skupiny nesnášenlivosti různých potravin a doporučení tady platí vlastně stejné pro obě skupiny, to znamená i pro alergie i pro nesnášenlivost. V případě, že nějaká potravina je podezřelá z toho, že jste na ní alergičtí nebo ji nesnášíme, tak ji prostě musíme vyřadit. A měli bychom v obou případech tedy zajít na specializované oddělení, nechat si udělat testy a podle toho potom s odborníkem probrat o který ten typ se jedná a co máme dělat.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Co je horší, být na potravinu alergický nebo ji nesnášet?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Já bych řekla, že obojí je stejně nepříjemné. U té alergie, tam je to horší, protože u některých typů alergií, třeba na oříšky, může vzniknout až teda riziko anafylaktického šoku, to znamená stačí úplně maličké množství té potraviny a člověk je ohrožen přímo na životě. Tam je potřeba rychle aplikovat adrenalin nebo nějaké jiné léky, ale zase to musí ten člověk o té alergii vědět. Jinak ta celkově alergie je vlastně způsobena příliš aktivní reakcí histaminů s tím, že na ten komplex antigen a protilátka, to znamená ty protilátky jsou dokazatelné v těle, a ten antigen je to, co vlastně v té potravě působí tu reakci, tak se uvolní velké množství histaminů z buněk, které má v těle každý z nás a ten histamin dělá velkou spoustu různých reakcí od překyselení žaludku až po různé slizniční reakce až po ten velmi významný tedy ten anafylaktický šok, kdy dochází k poklesu tlaku, celkové reakci a může bohužel dojít i ke smrti.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
I z vašeho pohledu, kdy radíte lidem to, jak se zdravě stravovat a žít zdravě, je víc těch lidí čím dál víc, kteří by měli alergické reakce a nebo nesnášeli některé potraviny?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Tak vzhledem k tomu, že spousta lidí o své alergii neví a vlastně není si vědoma toho, že jejich příznaky, což mohou být afty, ekzémy, dušnost, astmatické záchvaty souvisí vlastně s reakcí na něco v potravě, tak se velmi liší oficiální údaje od teda údajů, které se předpokládají. Čili předpokládá se, že počet alergií narůstá. Zhruba 30 % lidí má za život nějakou alergickou reakci v různé závažnosti. Oficiální údaje těch, kteří teda chodí a jsou sledováni, je, že 2 % obyvatel v České republice mají prokázanou alergii na potraviny.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Prozrazuje doktorka Kateřina Cajthamlová, ptát se samozřejmě na alergii, hubnutí, obezitu a vše, co s tím souvisí, můžete i vy. Využijte k tomu telefonní linky 221553777 nebo jak už jsem naznačoval i předtím můžete také diskutovat na facebooku, tedy na stránkách www.facebooc.com/hubnetezdrave. Teč už písnička od skupiny Čechomor a jejich Velické zvony.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Posloucháte Český rozhlas region, rádio vašeho kraje a také seriál Hubněte zdravě s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou. Naše dnešní téma je alergie a hubnutí. Co alergie je, už jsme se také dozvěděli, a ty alergeny bychom možná, paní doktorko, mohli společně probrat.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Tak, já to zkusím velmi rychle s tím, že bych je řadila za sebou od těch nejběžnějších alergenů k těm nejméně běžným. Vždycky pokusím se říct, v jakých jídlech můžeme tyhle věci najít a jaké příznaky můžeme mít. Takže nejběžnějším alergenem je mléko. Tam je to vlastně alergie na enzym, alergie při nedostatku enzymu, který rozkládá vlastně mléčný cukr - laktózu. Tohle je běžné zejména proto, protože vlastně všichni jsme kojeni a po odstavení, pokud nejsou zařazeny mléčné výrobky, tak se může vlastně ten enzym ze střeva ztratit a potom celoživotně to mléko dělá to ...

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
To znamená, když nám potom už jako dětem mléko moc nepodávají, ...

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ano.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
... tak vlastně se té schopnosti odbourat zbavíme?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Zbavíme, přesně tak. Takže na mléko, mléčné výroby, máslo, smetanu, zmrzlinu, různé sýry a jogurty, ty příznaky mohou být příznaky z trávicího traktu různé, buď zácpa nebo průjem, průjem je častější. Další velmi častý je plynatost, to znamená, nadýmání různého typu a migréna. Migrény jsou velmi typické zejména u alergií na sýry. U malých dětí mohou být vlastně velmi obtěžující větry, které mohou vlastně znamenat už alergii na mléko v časném dětství. Další velmi rozšířenou a stále se rozšiřující vlastně skupinou lidí alergických jsou lidé alergičtí na lepek, to je takzvaná celiakie, potom z toho ta choroba. To se týká vlastně všeho, co je vyrobeno zejména z pšeničné mouky, která toho lepku obsahuje největší množství. Takže mouka, chléb, pečivo, různé sušenky. V menší míře mohou být lidé alergičtí i na jiné obiloviny, čili na ječmen, na žito, na oves, tam potom je i alergie na pivo, které je vyráběné z ječmene. Různé polévky z konzerv, různé vývary v kostce. Ty příznaky zase migréna a nebo celiakie zmiňovaná, to je vlastně situace, kdy ta alergie poškozuje sliznici střeva a vlastně ji úplně vyhladí, to znamená, že ten člověk potom trpí velkými průjmy.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Přerušíme naše povídání o alergenech, protože máme zdá se telefon, někoho ve vysílání s námi. Dobrý den, haló, haló? Ne, někdo se nás zalekl a položil sluchátko, škoda je to. Jenom připomenu telefon 221553777 ptát se můžete. A zpátky k alergenům.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Další běžný alergen je vejce, konkrétně tedy vaječný bílek. To můžeme najít v různém sněhovém pečivu, v dortech, různých desertech, v majonéze a zase i ve zmrzlině, zejména v té, co je třeba připravovaná tradičními postupy. Ty příznaky jsou mírnější, bývají to vyrážky, některé žaludeční potíže, nadýmání, někdy se může vyskytnout i astma. Další je alergie na ryby, ta není příliš známá. Zejména teda uzené ryby jako je losos, sleď, makrela nebo treska mohou vlastně tuhle tu alergii vyvolávat, z čerstvých to bývá mořský jazyk a treska. Ty příznaky zase migréna, nevolnost, vyrážky, nadýmání a žaludeční potíže. Další jsou plody moře, to v současné době narůstá, protože plody moře u nás dřív nebyly k dispozici, teď už jsou, jsou to různé druhy korýšů ať už je to langusta, kreveta, krab, humr. A další jsou mlži, to jsou ty různé skořápkové škeble, mušle. Ty příznaky jsou vlastně žaludeční obtíže, zase migréna a nevolnosti. Čili slyšíte, že migréna je velmi častým příznakem vlastně alergií a velmi často nerozpoznaným příznakem. Čili lidé, kteří mají chornické migrény, by měli i pouvažovat o tom, jestli nejsou alergičtí na něco z potravy.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Můžou se kombinovat i tyhle různé alergeny, sčítá se to hodně nebo bývají jen jednotlivé skupiny u těch lidí?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Tak bohužel alergie mají tendenci se rozšiřovat. Je to právě proto, že u každé té histaminové reakce vlastně se zvyšuje tvorba těch histaminových buněk, to znamená, že dochází k tomu, že těch alergií může být za život víc a víc. Další na řadě jsou ořechy, tam patří burské oříšky, vlašské ořechy, kešu a pekany, to jsou nejčastější alergeny. Lidé si různě ořechy přidávají třeba do domácího chleba, takže tam potom může být alergie na tenhle chléb. Zase příznaky tady už jsou závažnější, na ořechy může být právě ten zmiňovaný anafylaktický šok, který ohrožuje přímo na životě. Jinak jsou to zase vyrážky, nadýmání, dušnost, ekzémy. Další v řadě jsou sojové boby. Tady jsou to všechny výrobky ze soji, to se týká hubnoucích, protože oni velmi často zařazují třeba tofu, což je výrobek ze soji.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Aby získali bílkoviny, to radíme, i když je na to někdo alergický, je problém.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Přesně tak. Ano, a tam zase bolesti hlavy nebo různé poruchy trávení. No a pak jsou to přísady do potravin. Tady je důležité zmínit zejména tedy různé balené potraviny a nápoje, třeba barvivo tartrazin, to je takové to žluté barvivo, taková ta strašná žlutá barva, tak může vyvolávat alergické reakce. Samozřejmě různé léky mohou vyvolat potom potenciál k alergii. Zase je to různá vyrážka, jsou to různé změny třeba chování u dětí.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Takže kdykoliv nějaká migréna, nevolnost, plynatost, vyrážka, tak lékař, raději návštěvu, ale objednat se rovnou na alergologii, zjistit, jestli to tedy není alergie náhodou?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Možná zkusit nejdřív jako pouvažovat, co z těch zmiňovaných potravin konzumujeme ve větším množství, protože na co míváme chuť a co konzumujeme relativně často, což se zase týká hubnoucích, kteří třeba začnou zařazovat větší množství jogurtů, větší množství sojových produktů, přidávají ořechy, snaží se jíst ryby, tak pokud vlastně při držení nějaké takové diety se vyskytne třeba migréna nebo další příznaky, o kterých jsem mluvila, tak raději zvážit, jestli se nejedná o alergii.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Hubneme zdravě s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou Na Regionu i s vámi, ptát se můžete na telefonu 221553777. Ptali jsme se vás i dopředu, jak bojujete vlastně vy s alergií?

osoba
--------------------
Jeden čas mě to omezovalo hodně, protože jsem si prakticky celý léto nemohla vyjít na zahradu, když se sena sušily. A teďka, když kvetou bezinky, tak se snažím tomu trochu vyhýbat. Když na to tolik nemyslím, tak i ten průběh je klidnější.

osoba
--------------------
Tak díky bohu mě žádná alergie netrápí nebo ne taková ta pravá alergie. Spíš mám někdy pocit, že mám alergii na lidskou hloupost a vůbec na hloupý lidi.

osoba
--------------------
Tak snažím se ty lidi nevnímat, nevšímat si jich a nějak tak se s nimi co nejmíň stýkat.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Tak, zatím to nejsou takové ty problémy s potravinami naštěstí tedy, přesto, kdyby to někoho potkalo a zjistil, že je alergický na něco nebo má to podezření a než třeba vyrazí ještě k doktorovi, může si to nějak ověřit, jestli je nebo není?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ověřit si to může. Mně se ta anketa moc líbila, protože ta první paní, která odpovídala, tak ještě zdůraznila ten psychologický aspekt, když na to příliš nemyslím, tak ty příznaky jsou menší, jinak oba se vlastně vyjadřovali o jiných než potravních alergiích. Co se týče potravních alergií, tak já tu mám seznam bezpečných potravin, to znamená těch, u nichž se tedy odborná veřejnost shoduje, že vyvolávají velmi zřídka nějaké alergie. Takže bych doporučila zkusit vyloučit vlastně všechno kromě těchto věcí a patří mezi to: hrušky, broskve, artyčoky, potom salát, jehněčí maso, jablka, neloupaná rýže, planá rýže, mrkev a poslední je teda loupaná rýže.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Jak dlouho u toho máme vydržet, den, dva?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Stačí 14 dní. Je to tedy strava, která není vyvážená bohužel, ale stačí 14 dní a pokud ty příznaky třeba migréna nebo nadýmání, plynatost, průjmy, vyrážky přejdou, tak postupně se zařazují různé potraviny, vždycky dva dny tu potravinu zkoušíme, pokud se nevyskytne žádná reakce, tak se nasazuje další v pořadí. Pokud se vyskytne reakce, tak je potřeba měsíc počkat a potom tuhle tu potravinu tedy napsat na seznam podezřelých a zařadit další v pořadí. To pořadí je různé, většinou se říká, že málokdo je alergický na jeden alergen, to znamená je opravdu důležité zkoušet jednotlivé potraviny za sebou a zkoušet vlastně postupně. Takže 2 týdny, zejména je dobré vyloučit konzervované mastné výrobky a uzeniny, uzené ryby, plody moře, citrusy, všechny možné obiloviny, brambory, cibuli, kukuřici, ořechy, kukuřičné oleje a tak dále, většiny margarínů a vejce. Vyhýbáme se vodě z vodovodu, což je zajímavé, protože někdy může být alergie na chlór, čaji, normálnímu tomu černému, bylinkový ne, kávě, alkoholu, alkohol může velmi potencovat vznik alergií, ovocným džusům, šťávy z citronu, octu, droždí, čokoládě a všem dalším vlastně potravinám, které obsahují umělé konzervanty.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Pane, jo, to je ale dlouhý seznam potravin.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Je to velmi dlouhý seznam, proto vlastně říkám, že je dobré vlastně to zkusit těch 14 dní to vydržet jde a pokud ty příznaky přejdou, tak je možná se objednat na alergologii a mezitím si dělat tyhle ty expoziční testy. Takže vlastně děláme, zaznamenáváme si, které ty potraviny byly vlastně s reakcí a potom ten seznam, když předložíme alergologovi, tak on nám může pomoci.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Je to vlastně hodně dlouhý čas, kdy musíme tohle zkoušet sledovat, zapisovat si. Mimochodem ještě krátce, můžeme díky alergii ještě výrazně zhubnout nebo ztloustnout?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Může se stát, že při těch průjmech a nebo při alergiích na lepek zejména ti lidé výrazně hubnou. To hubnutí bývá provázeno právě různými průjmy, bolestmi břicha. Takže ten člověk končí často na gastroenterologii, tam už ta alergie na lepek se dá diagnostikovat. Ale samozřejmě existují i jiné alergie, při kterých mohou být průjmy. Co se tloustnutí týče, tak to není typický příznak u alergií.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Prozrazuje doktorka Kateřina Cajthamlová, děkuji moc za dnešní návštěvu a asi se k tomu budeme muset zase někdy vrátit.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Asi budeme muset. Takže já moc děkuji za pozvání a všem přeji bezalergické období.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
A já pouštím další muziku a už za chvíli nás čeká také třeba klasika českého humoru. Posloucháte odpolední vysílání Patrik Rozehnal je vaším průvodcem. A nezapomeňte, že s paní doktorkou můžete diskutovat na i facebooku www.facebook.com/hubnetezdrave.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je firma NEWTON Media a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio