Jak se postarat o jarní dřeviny a cibuloviny po odkvětu?

22. květen 2017

Odkvetly šeříky, zlatice i jarní, bíle kvetoucí tavolníky. Vyplatí se o ně nějakým způsobem postarat? Odpověď je jednoduchá – určitě ano. S drobnou pomocí si zajistíte, že budou krásně kvést i příští sezónu.

U šeříků je třeba ořezat odkvetlá květenství, aby se v nich netvořily plody a semena. Pokud to zanedbáme, další sezónu květů ubyde. Také je můžete mírně prořezat. Zlaticím a tavolníkům po odkvětu věnujte větší pozornost. Můžete je prořezat, zmladit. Stejně jako šeříky tvoří základy květů v létě. Pokud je budete řezat v zimě, odstraníte i to nejdůležitější - květy, které by na jaře keře zdobily.

A co s jarními cibulovinami, jako jsou s narcisy, tulipány a hyacinty? Na místě, kde je chcete nechat ještě do příštího roku, přihnojte tekutým hnojivem, které obsahuje základní i stopové prvky. Cibuloviny, které budete vyrývat, hnojit samozřejmě nemusíte.

Hyacinty vyrývejte a přesazujte každý rok, jinak výrazně zeslábnou a omezí kvetení. Ze všech rostlin odstraníme tvořící se plody, aby se rostliny neoslabovaly a příští jaro pěkně kvetly.

autor: Ivan Dvořák, časopis Zahrádkář
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.