Jak se sklízí mrkev jsme se zajeli podívat do Piletic na Královéhradecku

Zemědělci u Hradce Králové mají v těchto dnech napilno. Sklízejí pozdní odrůdy mrkve a připravují její zásoby na zimu. Kombajn z pole mrkev vyorává, po té se vytahuje z hlíny, čistí, zbavuje natí a odkládá se na vedle jedoucí přívěs. Nať se nesklízí, je to organická hmota, nechává se na poli a následně se zapracovává zpátky do země. Následuje její praní, třídění a balení.

„Celý ten proces od sklizně do okamžiku, kdy si zákazník mrkev koupí, netrvá déle než dva dny“, říká Agronom Milan Odstrčil.

V letních měsících, kdy je teplota pole 25 i víc stupňů, putuje mrkev ihned po sklizni do krátkodobých zásobníků, kde se sprchuje ledovou vodou, aby se udržela její čerstvost. V Pileticích se pěstují hybridní odrůdy holandského typu a letošní suché léto se podepsalo nejen na výnosech, ale prodražilo se také její časté zavlažování. Ranné odrůdy jsou v poli zhruba tři měsíce a ty, která se právě teď na podzim sklízí, jsou na poli pět měsíců. Pozdní odrůdy jsou vhodné především na skladování. Mrkev, která je určena ke skladování se sklízí s hlínou a chladí se tak, aby vydržela až do jara.

Mrkev plná vitamínů

Mrkev je doslova nabitá antioxidanty, které ničí volné radikály a posilují imunitní systém. Najdeme v ní vitamín C, vitamín E, vitamíny A, B1, B2. C, D, E, K, hořčík, jód, selen, draslík, fosfor, měď, vápník, železo i vlákninu. Doplněk stravy s tak příznivým složením budete v přírodě hledat jen těžko. A na rozdíl od různých chemických doplňků mrkev pořídíte za pár korun.

Mrkev

Betakaroten obsažený v mrkvi nám může pomoci i při opalování. Spolu s dalšími látkami změní pigment naší pokožky k bronzovému odstínu a  funguje tedy jako přírodní solárium. Když z ní chcete vytěžit co nejvíce betakarotenu a lépe se opálit, tepelně ji zpracujte. Při chroupání syrové mrkve se nám do těla vstřebají pouze tři procenta, vařená či dušená mrkev na oleji ze sebe uvolní mnohem více (až 39 %) betakarotenu.

Dokonce slavíme i Den mrkve! Mezinárodní den mrkve připadá na 4. dubna a vznikl v roce 2012. Společně s Českou republikou jej uznávají také ve Francii, Itálii, Švédsku, Rusku, Austrálii, Velké Británii a Japonsku.