Jak se vařilo pro prezidenta Masaryka a kdo ho pozoroval při jídle?

Náš první prezident Tomáš Garrigue Masaryk nebyl v jídle vybíravý. Říkával: „Žaludek si potřebuje odpočinout, jako každý pracující úd, a toho se mu dostane vyhladověním. Mnoho lidí ale nechává svůj žaludek dřít do úmoru - přejídat se je jako nosit nad své síly těžká břemena“. Do Lán jsme se vypravili zjistit, co měl rád k jídlu na stole a kdo mu vařil.

Prezident Masaryk měl rád jednoduchou českou a moravskou kuchyni. Byl tak vychován svou maminkou, která vařila prostá jídla. Miloval například škubánky, krupicovou kaši nebo švestkové knedlíky s mákem. Rád jedl i topinky s česnekem, buřty s cibulí nebo bramboračku. Chutnaly mu i halušky, houbová omáčka či makovec. Nepotrpěl si na složitá jídla a několikachodové menu. Čím jednodušší stolování, tím lépe.

Zadělávaná polévka

V Lánech se často podávala tzv. zadělávaná polévka. Jde vlastně o polévku, která se zahušťovala máslovou jíškou. Mohla to být zeleninová, masová nebo drůbeží polévka. Takový pokrm byl lahodný a přitom zasytil. Tuto položku byste našli na mnoha prezidentských jídelních lístcích.

Den TGM 7.3.2015 Lány

Americká snídaně

Málo se také ví, že Tomáš Garrigue Masaryk byl jedním z prvních, kdo u nás snídal ovesnou kaši. Naučila ho to jeho manželky Charlotta, která si takto zvykla snídat v Americe.

Stolní jídelní lístek

Prezident Masaryk rád stoloval ve společnosti blízkých a přátel. Nerad seděl u stolu sám. Svým hostům pak nechával dělat vlastní jídelní lístek na pěkném papíru s vyobrazením zámku. Mnozí si ho rádi odnášeli domů na památku i s vlastnoručním podpisem prezidenta. Takový jídelní lístek se pak časem stane archivním dokumentem a zároveň inspirací pro jednu z nejznámějších pražských restaurací.

Den TGM 7.3.2015 Lány

Stolování v Lánech

Masaryk rád jedl bez dlouhého čekání. Z toho důvodu si také obsluhující personál udělal do dveří do jídelny nenápadný otvor, kterým sledoval, zda už stolovníci dojedli přinesený pokrm a mohou tak servírovat další chod. Prezidentovi to ale neřekli, a tak se občas divil, jak vedle v přípravně poznají, že už dojedl.

Pokud nedělní oběd probíhal bez hostů, zachovával prezident svůj obvyklý nedělní program. Odpočíval, četl a rozdával kolem sebe dobrou pohodu. Když bylo hezky, obědvalo se v parku u skleníků nebo u zámeckého rybníka, nejčastěji však v prostorné lánské jídelně.

Den TGM 7.3.2015 Lány


Masarykovo cukroví

Za Masarykovy éry bývalo o Vánocích v Lánech na stole vždy speciální cukroví podle receptu jeho maminky. Šlo o máslová ořechová kolečka obalovaná v cukru.

180 g vlašských ořechů
300 g hladké mouky
200 g másla
100 g krupicového cukru
1 žloutek
moučkový cukr na obalení

Postup:

1. Ořechy nejdříve opražte na pár minut v troubě, aby se rozvoněly, pak je na 2 hodiny namočte do studené vody a nakonec je nahrubo nasekejte.

2. Přidejte ostatní suroviny a vypracujte těsto. Vytvarujte z něj válečky o průměru cca 4 centimetry a nechte v lednici nebo v mrazáku ztuhnout.

3. Pak krájejte kolečka a pečte je asi 15 minut v předehřáté troubě na 180 °C. Ještě horké obalujte v cukru.