Jak se za 100 let změnila kondice českých dětí? Unikátním měřením tělesné zdatnosti to zjišťují vědci z TUL

9. březen 2023 15:30

Výzkum zahájili 8. března 2023 na nymburském gymnáziu. Výsledky se pak chystají porovnat s měřením z roku 1923.

Čtěte také

Skok do dálky, hod míčem nebo shyby. To jsou jen tři z pěti disciplín, kterými začali vědci z liberecké Technické univerzity testovat tělesnou zdatnost dětí. Data srovnají s údaji z roku 1923. Tehdy otestovali tělocvikáři pohybovou schopnost chlapců a dívek na stovce středních škol v Československu.

Na Gymnáziu Bohumila Hrabala v Nymburce nejprve odborníci z katedry tělesné výchovy a sportu Technické univerzity v Liberci změřili a zvážili několik chlapců a dívek od primy až po oktávy.

Vycházeli z dosavadních výzkumů, podle kterých jsou současné děti průměrně o 10 centimetrů vyšší než ty před sto lety. V roce 1923 18leté dívky průměrně měřily 158 centimetrů, chlapci 170.

Děti v Nymburce pak po změření skákaly do dálky, házely míčem, dělaly shyby i běhaly. Tato testová sestava je odlišná oproti té před sto lety, tehdy děti třeba házely oštěpem nebo vrhaly diskem.

V roce 1923 s těmito testy přišli uznávaný tělocvikář a sokol Emanuel Roubal a jeho syn doktor Jan Roubal. Šetření zdatnosti zorganizovali na 80 českých a 17 slovenských školách. Jednotliví tělocvikáři otestovali 11 až 19leté žáky a žákyně ze 105 tříd. Obdobného počtu testovaných tříd chtějí liberečtí výzkumníci dosáhnout i letos, aby získali srovnatelný vzorek mládeže.

Totožné testování bude pokračovat na 14 víceletých gymnáziích po celé republice, například v Praze, Brně, Plzni, Třebíči, Jindřichově Hradci nebo Kyjově, a samozřejmě také na Gymnáziu F. X. Šaldy v Liberci. Zapojí se i pět slovenských škol.

Výzkum je striktně anonymizovaný. Výsledky by měli výzkumníci mít do konce školního roku.

Na nymburském gymnáziu natáčel redaktor Tomáš Maleček, poslechněte si reportáž.

Spustit audio

Související