Jak se zbavit plevelů ve spárách dlažby

Ve spárách dlažby nebo na sportovištích se poslední dobou rozmáhá plevel, který vypadá jako obilí. Copak to je a co na něj zabírá? Odpovídá Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář.

„Nejspíš jde o rosičku krvavou (Digitaria sanguinalis). Je to jednoletá, nevysoká, trsnatá tráva. U nás bývala (a v některých afrických zemích stále ještě je) pěstovaná jako obilnina nebo pícnina. Obilky se používají k výrobě mouky a krupice, zelená hmota jako krmivo. Dobytek rosičku ochotně spásá.

Mohl by to být také ječmen myší (Hordeum murinum). Vyskytuje se zejména podél cest, polních okrajů, na rumištích, sídlištích a někdy také jako plevel v obilovinách. Osidluje nejčastěji výživné, suché, písčité a díky narušování stále obnažené půdy. Kvete od června až do října.

Pokud byste se plevelů chtěli trvale zbavit, existuje přípravek, který řeší jak rostoucí, tak klíčící plevele (Keeper). Do spár mezi dlaždice by byl, myslím, akceptovatelný.“

V zahradách se setkáváme i s dalšími plevely, některé můžeme zlikvidovat, jiné použít v kuchyni či lékárně! Patří mezi ně bršlice kozí noha (mladé lístky jsou výborné do salátu nebo do omelety), pcháč rolní, pěťour maloúborný, pýr plazivý, svlačec rolní, popenec břečťanolistý (má blahodárné účinky na organismus, lze jej využít v kuchyni jako zdravé koření), mochna husí (prý povzbuzuje chuť k jídlu a působí protizánětlivě) nebo lebeda (která je v salátech nebo upravená jako špenát velmi chutná).

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.