Jak se žije v Telči

13. září 2005
Vaše téma

Památky zapsané na seznamu Unesco do roku 1998 prochází kontrolou. Na Vysočině se prověrka týká například Telče. Zápis do Unesca městečko změnil. Přesto zůstávají věci, které místním obyvatelům a turistům chybějí. Podrobnosti jsme se snažili zjistit, nejprve u zástupkyně starostky Telče Hany Milerové.

Milerová: Telč je chráněná památkově celá léta a k nějakým změnám nedochází. Být zapsaní v seznamu Unesco je obrovská prestiž, přináší to městu mnoho, zejména v propagaci. Dostáváme se do všech bedekrů a průvodců. Otevírá nám to dveře i při nejrůznějších dotacích na památky a i do jiných oblastí.

V Telči se podařilo opravit nejen historické centrum města, ale také okolní ulice. Místo asfaltu je položená dlažba, přibývá zeleně a pro turisty by se mělo stát zajímavé celé město. Za poslední léta se rozšířila nabídka ubytovacích míst, hosté najdou kdykoli kvalitní ubytování. Aby se zdrželi více než jeden den, mají plné ruce práce na odboru kultury. Připravují každým rokem stovky koncertů, výstav a různých zábavných akcí. Kulturu v Telči vede Věra Pajchlová.

Pajchlová: Tím, že sem přichází více turistů, vyplývá pro nás úkol pomoci jim naplnit den. Nejde tady jen o historické objekty, snažíme se najít zajímavé kulturní programy a akce.

Kulturního vyžití mají tedy v Telči dost. I tak ale ještě něco místním lidem chybí ke štěstí.

Občanka Telče: Mělo by být více sportovišť, chybí nám tu koupaliště a nějaké kulturní stánky, aby bylo kam jít.

autor: haj
Spustit audio

Více z pořadu