Jak si poradit se zahradou v současném suchém počasí? Radí v Blízkých setkáních Ferdinad Leffler

13. květen 2019

Můžete nějak pomoci klimatickým změnám v našich vlastních zahradách? Dozvíte se v rozhovoru známého zahradního architekta s Terezou Kostkovou.

„Stromy, půda, zadržování vody. A minimum trávníků,“ radí zahradní architekt Ferdinand Leffler pro boj se suchem na vlastní zahradě. „Stromy pomáhají v zahradách udržovat mikroklima a vlhkost,“ vysvětluje.

U půdy je zase důležité, aby nebyla těžká, jílovitá a aby si vzala vodu. „Trávníky potřebují šíleně vody. Je to houba.“ Místo trávníku radí Leffler sázet suchomilnější společenstva: šalvěj, perovskie a řebříčky. „Tvoří nádherné kombinace a za sezónu je stačí pětkrát zalít.“

Stejně důležité je vodu zadržovat. „Je dokázáno, že kytka je schopná si vzít třikrát víc dešťové vody než třeba studniční. Nikdo neví proč, ale je to realita. Takže okapy stáhněte do akumulační nádrže zakopané v zahradě, aby nerušila design zahrady. Může na ní být i záhon či trávník. Z ní pak čerpadlo. Vyplatí se to.“

Jaké byly jeho začátky? Co je pro něj zahrada? Nosí ženám květiny? Co je kokedama? Jak koncipuje svůj televizní pořad? Co je pro něj skutečnou výzvou?

autoři: Tereza Kostková , eh
Spustit audio

Související