Jak si vybrat univerzální kuchyňský nůž?

Každý z nás má doma v kuchyni sbírku nejrůznějších nožů. Ať už jich vlastníte třeba desítky, určitě používáte jen dva až tři nejoblíbenější. A mezi nimi bude nejspíš i tzv. univerzální kuchyňský nůž, který ve své každodenní praxi používají i profesionální kuchaři.

Správně si vybrat ten nejlepší nůž, nemusí být jednoduché. Vždyť specializované obchody s kuchyňskými potřebami nabízejí nepřeberné množství typů nožů téměř na všechno, a to jak od renomovaných i neznámých firem. Podle čeho se tedy při výběru řídit?

Odborníci radí vybírat z produkce známých značkových firem. Šéfkuchař restaurace Renomé v Olomouci Richard Klemeš doporučuje vyzkoušet si nůž do ruky, zjistit, jestli se čepel neohýbá, zda je silná minimálně tři milimetry a jestli nám nůž dobře sedí do ruky.

Nože na domácí vaření i na míru

Sada kuchyňských nožů

Každý profesionální kuchař má vlastní sadu nožů, s níž pracuje, kterou si sám udržuje a nikomu nepůjčuje. Jen tak má jistotu, že zůstane jejich kvalita zachována. A kolik nožů vlastně v domácnosti potřebuje? Podle odborníků úplně vystačíme se třemi noži: kuchařský nůž, malý nůž na zeleninu a vykosťovací nůž na maso.

Pokud máte větší nároky nebo chcete udělat radost sobě nebo svým blízkým, pak si můžete nechat vyrobit nože na zakázku u mistra nožíře. To je samozřejmě dražší záležitost, ale máte jistotu, že budete mít nože na míru a podle svých představ. Nožíř Martin Pospíchal z Hanušovic je vyrábí i z damaškové oceli a především pro myslivce, kteří se umějí otáčet i v kuchyni.

Jak se starat o nože?

V dílně nožíře Martina Pospíchala v Hanušovicích - univerzální lovecká sada - nože ještě dostanou rukojeť z finské břízy

Abychom si nože uchovali ostré a funkční, pak se o ně musíme také starat. Profesionálové se neobejdou bez ocílky, doma nejspíš použijeme kvalitní brousek. Nevíme-li si rady, pak je lépe obrátit se na brusíře nebo nožíře, který nůž odborně ošetří.

Kvalitu nože můžeme ovlivnit i tím, jak o něj pečujeme. Neměli bychom je skladovat společně v šuplíku, ale na magnetické liště či každý zvlášť ve speciálním špalku. Krájet bychom měli nejlépe na dřevěném prkénku. A rozhodně bychom nože neměli dávat do myčky, jinak nám začnou vlivem agresivních mycích prostředků reznout.

autor: av