Jak správně chodit, sedět a stát, abychom si neubližovali

Pamatujete si, jak vám rodiče coby malému dítěti říkali "narovnej se" nebo "nehrb se"? Tehdy vás to nejspíš pěkně otravovalo, ale kdybyste je poslechli, měli byste dnes možná o starost míň. Nebolela by vás záda, anebo by vás netrápily určité fyzické nedostatky, kterým se dalo předejít vzpřímeným držením těla.

Jak bychom měli správně stát, chodit, potažmo sedět, abychom si neubližovali, o tom jsme si povídali s fyzioterapeutkou Gabrielou Němečkovou.

Dozvěděli jste se, jaké problémy si můžete přivodit, když nebudete dbát na správné držení těla. Povídali jsme si o tom, že na správném stoji, chůzi i sezení je důležité pracovat už od dětství. A také o tom, jak své děti v tomto směru nejlépe vést.

Poradili jsme, jakým způsobem můžeme změnit dlouhodobě špatné návyky. A jaké si vybírat boty a také zavazadla, které pravidelně každý den nosíme do školy, do práce nebo na nákupy.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.