Jak správně natřít dřevěnou podlahu nebo schody? Postupujte podle toho, zda už byla barvená

23. srpen 2021

Dřevěné podlahy mají stále své kouzlo, stejně jako vrzající dřevěné schody na chatě nebo chalupě. Občas ale potřebují obnovit. Jak na to radí učitel budoucích malířů a lakýrníků z Horšovského Týna Josef Béhm.

Podlahu je potřeba nejdříve vyčistit od prachu, vytřít a zkontrolovat, jestli někde nevystupují hřebíky, které bychom museli zatlouct. Potom podlahu dokonale vybrousíme rotační bruskou,“ vysvětluje postup lakýrník Josef Béhm. Podle poškození podlahy můžete zvolit i vibrační nebo pásovou brusku. Prach vyluxujte, zameťte a setřete vlhkým hadříkem. Pak přichází na řadu nátěr lakem.

Lak by neměl zatěžovat životní prostředí a neměl by být v místnosti cítit. V hobby marketech seženete velmi dobré laky, které jsou ředitelné vodou a jsou protismykové, takže vám to po podlaze nebude klouzat.

První nátěr udělejte rozředěným vlakem, po zaschnutí zase přebruste, ale jen jemným papírkem. Potom proveďte druhý nátěr, nebo i třetí. Záleží na tom, jak je podlaha namáhaná.

„Když bude podlaha otlučená, budou tam nějaké prasklinky a trhlinky, tak pokud je to přírodní dřevo, je ideální smíchat trošičku pilin s lepidlem. Nemůžeme tam dávat tmel, protože by byla narušená struktura dřeva a ten přechod by byl vidět,“ pokračuje odborník.

Pokud se chystáte renovovat schody, budete postupovat tím samým způsobem. „Dokonale je vybrousíme, vždy po směru let. Oprášíme, setřeme vlhkým hadříkem, aby tam doopravdy nezbyl žádný prach. A provedeme první nátěr opět řídkým lakem. Nátěr provádíme dvakrát až třikrát, zase podle zátěže.“

Může se ale stát, že čerstvý zbrousíte, nalakujete, vše se vám bude líbit, ale pak budete stěhovat nábytek a uděláte v nátěru rýhy. „Pokud budete mít kvalitní lak, tak se vám to nestane. Například lak, který se používá v tělocvičnách, kde je tedy velká zátěž, tam už by se ty rýhy neměly objevovat.

Barvené podlahy a schody

Pokud už byl povrch natřený nějakou barvou, budete to mít jednodušší. „Podlahu důkladně odmastíme, umýjeme jarovou vodou, zkontrolujeme, zda nikde nevykukuje hřebík a jestli tam nejsou trhliny. V tomto případě  se dají vytmelit dvousložkovým tmelem, a opět přebrousíme a provedeme nátěr.“

Původní barvu nemusíte sundávat, pokud drží, stačí jen zbrousit, aby byla hrubá, a ta nová na ní lépe držela. „Přesně tak, stačí to přebrousit a natřeme to. Natírá se štětcem nebo válečkem. Postupujeme vždy od stěny ke dveřím, abychom nezačali natírat u dveří, a pak jsme se nedostali z místnosti ven.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio