Jak uchovávat bylinky a jak z nich připravovat čaje? Vše má své postupy

Bylinky (ilustrační foto)
Bylinky (ilustrační foto)

Říká se, že není na světě bylina, aby k něčemu nebyla. A zkušení bylinkáři tvrdí, že čerstvé bylinky jsou mnohem účinnější než sušené, protože sušením se z nich částečně ztrácí léčivý účinek.

Jak tedy s bylinkami zacházet? Bylinky uchovávejte v papírovém nebo plátěném sáčku, aby mohly dýchat. Platí pravidlo, že na hrnek bylinkového čaje je třeba jedné vrchovaté polévkové lžíce léčivky. Nikdy nepoužívejte kovové sítko, ničí účinnost. Lepší je plastové, proutěné nebo porcelánové.

Bylinky nezalévejte vroucí vodou, ale nechte ji chvíli stát, aby teplota trochu klesla a nezničila některou z léčivých látek. Čaj nechte louhovat 8-10 minut. Bylinné čaje neslaďte, jen občas trochu medem. Dobré zdraví s bylinkami!