Jak udělat dobrý kvásek podle Josefa Maršálka

Kvásek se vyrábí z droždí, hladké mouky a nějaké tekutiny – nejčastěji z mléka nebo vody. Kvásek miluje teplo, takže všechny ingredience by měly být v prostředí 25–27 °C.

Kvásek neboli omládek z kvasnic se vyrábí tak, že se do tekutiny naváží droždí, lehce se rozmíchá, přidá se mouka a vymíchá se do hladkého těstíčka, které se přikryje utěrkou a nechá se kynout 25–30 minut, ale může se nechat vzejít až v průběhu jedné hodiny. Když kvásek zdvojnásobí objem, tak se dá použít pro přípravu kynutého těsta.

A nezapomeňte, že 42 g droždí je určeno na 1 kg mouky!

Josef Maršálek

Cukrářem se toužil stát už od mala a mohly za to jeho babičky. Od 19 let sbíral zkušenosti, později pracoval v londýnském obchodním domě  Harrods, jeho dezerty ochutnávala i královská rodina, a nějakou dobu působil také v Indii. V roce 2018 se vrátil, založil vlastní značku sladkých dobrot, aby ji po roce opustil a věnoval se dalším projektům. Je jedním z porotců televizní cukrářské soutěže Peče celá země, vydal svou knihu, věnuje se cukrářským konzultacím, vede kurzy pečení a cukraří pro sebe, přátele i nás posluchače.

Jeho cukrářské rady uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.

Josef Maršálek